Δείτε που ζουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο

Δείτε που ζουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο

Οι χώρες που είναι στην πρώτη πεντάδα απολαμβάνουν οικονομική σταθερότητα, ανάπτυξη και όχι μόνο...

Οι κοινωνικές δραστηριότητες, η δικτύωση, η προσωπική ελευθερία και η οικονομία είναι όλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ευτυχία. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι πιο «χαρούμενοι» άνθρωποι ζουν στην Ελβετία…

Πρόκειται για τη μελέτη «World Happiness Report» που διενεργείται από το ίδρυμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη U.N. και αξιολογεί 158 χώρες με βάση έρευνες από το 2012 – 2015, αλλά και τους παραπάνω παράγοντες «ευτυχίας».

Στην πρώτη πεντάδα συναντάμε την Ελβετία, την Ισλανδία, τη Δανία, τη Νορβηγία και τον Καναδά, ενώ το Τόγκο είναι στην τελευταία θέση. Ενώ το εισόδημα είναι ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες ευτυχίας – σύμφωνα με την έρευνα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 25 φορές υψηλότερο στις δέκα πιο ευτυχισμένες χώρες από τις δέκα που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις – δεν είναι ο μοναδικός.

Το προσδόκιμο ζωής, η κοινωνική δικτύωση, η ατομική ελευθερία αλλά και τα επίπεδα διαφθοράς επίσης βοηθούν στο να ερμηνευθεί το σκορ που σημειώνει κάθε χώρα.

Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 15η θέση, κάτω και από το Μεξικό και τρεις θέσεις κάτω από την Κόστα Ρίκα, ενώ έχει πέντε φορές μεγαλύτερο ΑΕΠ από αυτή τη χώρα.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα, η χώρα μας αποδεικνύει ότι οι απότομες οικονομικές αλλαγές επηρεάζουν προς το χειρότερο την ευτυχία, καθώς ο δείκτης μας έχει υποχωρήσει αρκετά από το 2005 – 2007 σε σύγκριση με 125 άλλες χώρες.