«Δεν υποχωρούμε» δηλώνουν οι επιζήσαντες του «Charlie Hebdo» – Βίντεο συμπαράστασης

«Δεν υποχωρούμε» δηλώνουν οι επιζήσαντες του «Charlie Hebdo» – Βίντεο συμπαράστασης

Σκίτσα που θα ειρωνεύονται τον προφήτη Μωάμεθ, αλλά και όλες τις θρησκείες, θα περιλαμβάνει το επόμενο τεύχος του σατιρικού περιοδικού.

Οι δημοσιογραφικές ενώσεις Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières) και Τύπος και Πλουραλισμός (Presse et Pluralisme) ετοίμασαν ένα βίντεο αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους εργαζομένους του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo που είδαν τους συνεργάτες τους να σκοτώνονται από τα πυρά των δύο τζιχαντιστών αδελφών Κουασί την περασμένη Τετάρτη στα γραφεία του έντυπου στο κέντρο του Παρισιού.

Στο βίντεο δεκάδες Γάλλοι πολίτες κρατούν το πλακάτ με τη φράση «Je Suis Charlie» που μετατράπηκε σε κεντρικό σύνθημα κατά των τρομοκρατικών επιθέσεων που συγκλόνισαν τη Γαλλία.

Το επόμενο φύλλο της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας, το οποίο προετοιμάζουν όσα μέλη της συντακτικής ομάδας γλίτωσαν από την επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας, θα ειρωνευτεί όπως το συνηθίζει πολιτικές και θρησκείες και «προφανώς» θα περιλαμβάνει σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, δήλωσε ο δικηγόρος της.

Όταν ρωτήθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό France Info σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρχουν σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στο επόμενο φύλλο του Charlie Hebdo, που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη, ο Ρισάρ Μαλκά απάντησε: «Προφανώς. Δεν θα υποχωρήσουμε σε τίποτα, διαφορετικά όλα αυτά δεν θα είχαν νόημα».

Το φύλλο που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη, που έχει ονομαστεί «των επιζώντων», θα έχει τιράζ ενός εκατομμυρίου αντιτύπων και θα «μεταφραστεί σε 16 γλώσσες», διευκρίνισε ο χρονικογράφος της Charlie Hebdo, Πατρίκ Πελού.

Μία ημέρα μετά τη διαδήλωση στο Παρίσι κατά της τρομοκρατίας και υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης, στην οποία πήραν μέρος σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι, οι συντάκτες της σατιρικής εφημερίδας παραμένουν πιστοί στη γραμμή τους. «Ειρωνευόμαστε τους εαυτούς μας, τις πολιτικές, τις θρησκείες», υπογράμμισε ο Μαλκά.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, «δεν έχουμε το δικαίωμα να επικρίνουμε έναν εβραίο επειδή είναι εβραίος, έναν μουσουλμάνο επειδή είναι μουσουλμάνος, έναν χριστιανό επειδή είναι χριστιανός. Όμως μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε και τα χειρότερα, που τα λέμε, για τον χριστιανισμό, τον ιουδαϊσμό και το ισλάμ, διότι πέρα από την ενότητα των ωραίων συνθημάτων, αυτή είναι η πραγματικότητα του Charlie Hebdo».

Οι διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις καλούν τον κόσμο να στηρίξει οικονομικά την έκδοση του Charlie Hebdo και τους συντάκτες του μέσω της ιστοσελίδας: www.jaidecharlie.fr

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία