ΔΝΤ: Δεν θα γίνει διάσκεψη για το χρέος τον Νοέμβριο

REUTERS

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου διέψευσε τα δημοσιεύματα για σύνοδο με θέμα το ελληνικό χρέος στην Ουάσινγκτον.

Στη διάψευση για συνάντηση τον Νοέμβριο στην Ουάσινγκτον με θέμα το ελληνικό χρέος προχώρησε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η διατήρηση ή μη του σχήματος της τρόικας μετά την ολοκλήρωση της δανειακής στήριξης της ΕΕ προς την Ελλάδα είναι απόφαση των Ευρωπαίων.

Ερωτηθείς κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του ΔΝΤ εάν αληθεύουν δημοσιεύματα της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τα οποία θα υπάρξει σύνοδος για το ελληνικό χρέος το Νοέμβριο με τη συμμετοχή του Ταμείου και της Ευρωζώνης ο Μάρεϊ το διέψευσε .

«Δεν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει συνάντηση το Νοέμβριο για το ελληνικό χρέος» είπε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς εκ νέου για το εάν το Ταμείο ζήτησε σύνοδο για το ελληνικό χρέος απάντησε «δεν το γνωρίζω».

Σε ερώτηση για τη στρατηγική του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και εάν συγκαταλέγεται το «κούρεμα» στις διαθέσιμες επιλογές, ο Μάρεϊ αρκέσθηκε να δηλώσει πως υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο με τους Ευρωπαίους εταίρους για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους που προβλέπει ότι θα παράσχουν οποιαδήποτε πρόσθετη ελάφρυνση απαιτηθεί για να επανέλθει το χρέος στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις του προγράμματος.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε πως η βιωσιμότητα του χρέους ελέγχεται σε κάθε αξιολόγηση του προγράμματος από την τρόικα και ότι θα εξετασθεί εκ νέου στην επόμενη επισκόπηση που θα αρχίσει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος είπε πως δεν έχει ενημέρωση για την ακριβή ημερομηνία έναρξης της διαπραγμάτευσης επί ελληνικού εδάφους ή για το εάν θα συμμετέχει στο κλιμάκιο του ΔΝΤ και ο Πολ Τόμσεν.

Ερωτηθείς εάν το γεγονός ότι η δανειακή στήριξη της Ελλάδας από την ΕΕ ολοκληρώνεται στο τέλος του 2014 θα επιδράσει στο σχήμα της τρόικας και ειδικά εάν θα οδηγήσει στην αυτόνομη παρουσία του ΔΝΤ ο Μάρει ανέφερε πως αυτό είναι μια πολιτική απόφαση της Ευρώπης που δεν επηρεάζει το Ταμείο.

«Δεν μπορώ να σας διαφωτίσω σχετικά με την τρόικα. Το Ταμείο έχει ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα έως τις αρχές 2016. Επικεντρωνόμαστε στη δουλειά που έχουμε να κάνουμε ανεξάρτητα από τη δομή και τη μορφή που θα έχει η τρόικα. Αυτό είναι κάτι που αφορά τους Έλληνες και ευρωπαίους πολιτικούς» είπε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Τέλος, όταν ρωτήθηκε για την ύπαρξη ενδεχόμενου δημοσιονομικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα την επομένη διετία, κάτι που φέρεται να εντοπίζει η πλευρά της ΕΕ, ο Μάρεϊ δεν επιβεβαίωσε, αλλά και δεν διέψευσε, σημειώνοντας πως το Ταμείο ζητά να διασφαλιστεί πως το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο.

Διαβάστε ακόμη: NYT: Νέοι κανόνες για αναδιαρθρώσεις χρέους από το ΔΝΤ