ΔΝΤ: Διαχειρίσιμοι οι κίνδυνοι που συνδέονται με την Ελλάδα

ΔΝΤ: Διαχειρίσιμοι οι κίνδυνοι που συνδέονται με την Ελλάδα

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ταμείου, εφόσον οι Ευρωπαίοι ενεργήσουν εγκαίρως η κρίση στην Ελλάδα δεν θα προκαλέσει τριγμούς.

Οι κίνδυνοι που δυνητικά εγείρει η ελληνική κρίση για την ευρωζώνη είναι «διαχειρίσιμοι» εφόσον οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενεργήσουν εγκαίρως προκειμένου να ενισχύσουν τις οικονομίες τους, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ετήσια έκθεσή του για την περιοχή που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα.

«Υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μία έγκαιρη και αποτελεσματική ανταπόκριση σε πολιτικό επίπεδο, οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι που συνδέονται με την αβεβαιότητα σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα μοιάζουν διαχειρίσιμοι» σημειώνει το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το Ταμείο οι κίνδυνοι μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην περιοχή έχουν σε κάθε περίπτωση «ελαττωθεί» χάρη στους διάφορους μηχανισμούς που τέθηκαν σε ισχύ από τους Ευρωπαίους για την αντιμετώπιση της κρίσης: την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα «τείχη προστασίας» που δημιούργησαν οι Βρυξέλλες.

«Οι κίνδυνοι που συνδέονται με την ελληνική κρίση είναι διαχειρίσιμοι εφόσον ληφθούν μέτρα συντονισμένα με στόχο να επιταχυνθεί και να ενισχυθεί η ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης και να καταστεί πιο ανθεκτική» προστίθεται στην έκθεση του ΔΝΤ.

Κατά τα άλλα, ο διεθνής οικονομικός οργανισμός συνεχίζει να εκφράζει την ανησυχία του για τις «ζοφερές» οικονομικές προοπτικές στην ευρωζώνη, λόγω της εξασθένισης της εσωτερικής ζήτησης και της «αργής προόδου» στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδίως στην αγορά εργασίας.

«Μια σημαντική συλλογική προσπάθεια κρίνεται απαραίτητη με στόχο την κατοχύρωση της ανάκαμψης» τονίζει το Ταμείο.