ΔΝΤ για το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα: Συγγνώμη κάναμε λάθος

ΔΝΤ για το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα: Συγγνώμη κάναμε λάθος

Μια σειρά από παραλείψεις και λάθη παραδέχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πρώτη δανειακή σύμβαση του 2010.

Την αυτοκριτική του για τους χειρισμούς του στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα του 2010 μέχρι και σήμερα κάνει το ΔΝΤ, σε έκθεση στην οποία αναφέρονται οι παραλείψεις και τα λάθη του.

Το Ταμείο διαπίστωσε την «ανάγκη να αποφεύγονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση του χρέους, να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στην οικονομική προσαρμογή, να επιδεικνύεται μεγαλύτερη φειδώ στις δημοσιονομικές και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και την ανάγκη εξορθολογισμού της διαδικασίας συνεργασίας με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».

Η έκθεση του ΔΝΤ που συντάχθηκε από την Ανεξάρτητη Υπηρεσία Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office -IEO) αναφέρεται στα συμπεράσματα και τα διδάγματα του προσωπικού του Ταμείου, τα οποία ασχολήθηκαν με τα προγράμματα στήριξης πολλών χωρών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η μεταστροφή της Κριστίν Λαγκάρντ στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και ο όρος της απαραίτητης αναδιάρθρωσης για τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης, αποτελεί έμμεση παραδοχή των λαθών που πραγματοποιήθηκαν τα πέντε τελευταία χρόνια.

Η συγκερκιμένη έκθεση (IMF Annual Report 2015) είναι απολογιστική για τα πεπραγμένα του 2015. Αναφέρεται ότι στις 30 Ιουνίου και στις 13 Ιουλίου του 2015, η Ελλάδα δεν πλήρωσε, όπως είχε υποχρέωση, δύο δανειακές δόσεις συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Λόγω αυτού έχασε προσωρινά το δικαίωμα να λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση από το Ταμείο.

Προστίθεται ότι η Ελλάδα θα είναι το 2016 ο μεγαλύτερος οφειλέτης του Ταμείου και σημειώνεται ότι τη νέα χρονιά πρέπει να αποπληρώσει 7,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Der Spiegel: Το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα μένουν στα χαρτιά

Πολύ αργό κρίνει το ΔΝΤ τον ρυθμό μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel. Από τα μέσα Ιουλίου η Αθήνα έχει ψηφίσει μια σειρά από νόμους προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για τη νέα χρηματοδότηση, αλλά ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτούς έχει εφαρμοστεί στην πράξη, όπως αναφέρεται σε προδημοσίευση σχετικού άρθρου που περιλαμβάνεται στο τεύχος και που θα κυκλοφορήσει το Σαββάτο.

Ο αρθρογράφος του γερμανικού περιοδικού επικαλείται εσωτερική ανάλυση του ΔΝΤ, στην οποία αναφέρεται ότι τα 2/3 των μεταρρυθμίσεων βρίσκονται ακόμα μόνο στα χαρτιά και ως εκ τούτου διαπιστώνεται μεγάλο έλλειμμα στην υλοποίηση. Ως λόγο της καθυστέρησης οι συντάκτες της έκθεσης προβάλουν τις πρόωρες εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου και σημειώνουν ότι οι παραλείψεις έχουν φέρει την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος εκτός χρονοδιαγράμματος. Πιο συγκεκριμένα, η αξιολόγηση που είχε προγραμματιστεί να γίνει τον Οκτώβριο, μπορεί να ολοκληρωθεί τελικά το Δεκέμβριο.

Μέχρι τότε αναφέρει το άρθρο, ίσως η Ελλάδα να αντιμετωπίσει χρηματοδοτικό πρόβλημα. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι ενδέχεται να μην εκταμιευθούν τα 3 δισ. ευρώ στη χώρα λόγω των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις. Ακόμη και οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους ενδέχεται να μεταφερθούν στο τέλος του χρόνου.

Διαβάστε ακόμη: Το ΔΝΤ ζητάει μείωση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ