ΔΝΤ: Υπερβολικές οι απαιτήσεις της Ε.Ε. για έλλειμμα και χρέος

ΔΝΤ: Υπερβολικές οι απαιτήσεις της Ε.Ε. για έλλειμμα και χρέος

Η παρέμβαση του ΔΝΤ φέρνει στο φως τις ανησυχίες του για την διαρκώς εύθραυστη κατάσταση των ευρωπαϊκών οικονομιών.

«Το σύστημα της Ε.Ε. για τον έλεγχο της δημοσιονομικής κατάστασης των μελών της έχει γίνει υπερβολικά περίπλοκο και οι στόχοι για το χρέος υπερβολικά αυστηροί για να αντιμετωπίσουν την οικονομική πραγματικότητα, ανακοίνωσε το ΔΝΤ την Παρασκευή», αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times και εξηγούν:

«Σε μελέτη που εξέδωσαν μέλη του προσωπικού του ΔΝΤ, ακόμα και τώρα που οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε σκληρές διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, έγραψαν ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. χρειάζεται να απλοποιηθούν ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και να αποφευχθούν τα μελλοντικά προβλήματα.

Οι συντάκτες αμφισβητούν επίσης τον κανόνα για το όριο του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ καθώς και το όριο για το χρέος στο 60% του ΑΕΠ, επισημαίνοντας ότι σπάνια έχουν εφαρμοστεί ή εκπληρωθεί τέτοιοι στόχοι από τα ευρωπαϊκά κράτη. Από το 1999, τα μισά από τα μέλη της Ευρωζώνης έχουν αποτύχει στο στόχο του χρέους περίπου στις μισές περιπτώσεις, όπως αναφέρουν τα ευρήματα του ΔΝΤ».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται: «Για να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα οι αναλυτές του ΔΝΤ προτείνουν στην Ε.Ε. να επικεντρωθεί περισσότερο στο κρατικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ως ένα μόνο, μεταξύ άλλων, βασικό δημοσιονομικό μέγεθος, υιοθετώντας όμως περισσότερο ευέλικτους κανόνες για τις δαπάνες. Η Ε.Ε. θα πρέπει επίσης να επιβάλει πιο πειστικές κυρώσεις εναντίον μελών που έχουν παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες και να βρει έναν τρόπο ώστε αυτές να εφαρμόζονται αυτόματα».

Ενώ το δημοσίευμα καταλήγει ως εξής: «Κάποιες από τις αλλαγές θα έπαιρναν χρόνο και θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες. Κάποιες θα μπορούσαν να απαιτήσουν «μεγάλες αλλαγές στις συνθήκες». «Ωστόσο, το να εργαστούν [η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη] με σκοπό ένα απλούστερο και πιο δυναμικό δημοσιονομικό πλαίσιο αποτελεί την καλύτερη απάντηση στο σκεπτικισμό για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», πρότεινε το ΔΝΤ».