ΔΝΤ: Καμία χρηματοδότηση στην Ελλάδα πριν την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους

ΔΝΤ: Καμία χρηματοδότηση στην Ελλάδα πριν την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους
epa04824585 (FILE) A file photo dated 18 May 2011 showing the logo and name of the International Monetary Fund (IMF) at the entrance of the Headquarters of the IMF, also known as building HQ2, in Washington, DC, USA. Greece will not make the 1.6-billion-euro (1.8-billion-dollar) repayment due 30 June 2015 to the International Monetary Fund unless it strikes a deal in the coming hours with its creditors, Prime Minister Alexis Tsipras said in Athens as the deadline loomed. He implied that his left-wing government would resign if Greeks vote 'yes' in a planned 05 July referendum on a renegotiated bailout. The Greek vote is widely seen as deciding whether the near-bankrupt country stays in the eurozone. No country has left the currency bloc since its founding in 1999. EPA/JIM LO SCALZO *** Local Caption *** 51301299 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Ταμείο επανέλαβε ότι η απαίτηση για τη ρύθμιση του χρέους παραμένει στο τραπέζι ως βασικός όρος για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

 

Οι αποφάσεις του Eurogroup τον Ιανουάριο θα επιταχύνουν τις τεχνικές διαδικασίες για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της Ελλάδος, ωστόσο, ακόμη δεν έχουν επιτευχθεί οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του προγράμματος που κατ’ αρχήν έχει εγκρίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αυτό επισήμανε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης. Πρόσθεσε, δε, ότι το Ταμείο, πριν λάβει την οριστική απόφασή του για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, θα πραγματοποιήσει το ίδιο τη λεγόμενη ανάλυση βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Ο κ. Μάρεϊ ξεκαθάρισε πως οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ δεν έχουν αλλάξει, ήτοι η απαίτηση για μεταρρυθμίσεις και για ελάφρυνση του χρέους εκ μέρους των Ευρωπαίων.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει με όλες τις χώρες-μέλη του Ταμείου, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για μία διαδικασία «επιτήρησης». Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Ντέκλαν Κοστέλο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει για μία δεκαετία τις μεταρρυθμίσεις, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ δεν θέλησε να κάνει υποθέσεις για το πώς θα εξελιχθεί η σχέση του Ταμείου με την Ελλάδα σε δέκα χρόνια από σήμερα.

Ερωτηθείς για τις παραδοχές των σεναρίων που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή στο πλαίσιο των επικείμενων τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Μάρεϊ αρκέστηκε να αναφέρει ότι «η διαδικασία θα συμβάλλει στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες διαθέτουν ένα εξαιρετικά υψηλό απόθεμα κόκκινων δανείων».