ΔΝΤ: «Βαριές οικονομικές συνέπειες» από την ουκρανική κρίση

ΔΝΤ: «Βαριές οικονομικές συνέπειες» από την ουκρανική κρίση

Η Κριστίν Λαγκάρντ εκτιμά πως η Ουκρανία θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια περαιτέρω του δανείου των 17 δισ. ευρώ που έχει ήδη λάβει.

«Η κρίση στην Ουκρανία συνιστά απειλή που ακόμη πολύ δύσκολα μορούμε να αποτιμήσουμε και της οποίας ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες δεν μπορεί καθόλου να προβλεφθεί. Ωστόσο, μπορεί να έχει βαριές οικονομικές συνέπειες», αναφέρει σε συνέντευξή της στη γερμανική Handelsblatt η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία έχει επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο, στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Έχει επιπτώσεις στην κίνηση των διεθνών κεφαλαίων και στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης, διότι η Ουκρανία είναι μία χώρα μέσω της οποίας γίνεται η διέλευση», επισημαίνει η Κ. Λαγκάρντ, η οποία θα συναντηθεί αύριο στο Βερολίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και με τους επικεφαλής τεσσάρων άλλων διεθνών οικονομικών οργανισμών -του ΟΟΣΑ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας- στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο μετά το 2007.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, το πρόγραμμα βοήθειας των 17 δισ. δολαρίων που αποφάσισε να χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ουκρανία δεν θα είναι αρκετό. «Η Ουκρανία έχει ανάγκη από περισσότερα των 17 δισ. δολαρίων. Για παράδειγμα, υπό την μορφή διμερούς βοήθειας από το εξωτερικό ή βοήθειας από άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς», διευκρινίζει προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση η διεθνής κοινότητα «δεν έχει άλλη επιλογή».

«Δεν μπορούμε απλώς να λέμε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη ώστε να είμαστε σε θέση να δώσουμε χρήματα τώρα», λέει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: 

Η κρίση στην Ουκρανία χτυπά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι τόσο «σκληρές» απέναντι στη Ρωσία