Δωρεά τριών εκατ. δολαρίων από τον Τζακ Ντόρσεϊ σε πρόγραμμα βασικού εισοδήματος

Δωρεά τριών εκατ. δολαρίων από τον Τζακ Ντόρσεϊ σε πρόγραμμα βασικού εισοδήματος
epa05032956 Jack Dorsey, co-founder and CEO of Twitter and of mobile payments company Square, does an interview after the start of trading of Square on the New York Stock Exchange (NYSE) in New York, New York, USA, 19 November 2015. EPA/ANDREW GOMBERT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όπως είπε, πρόκειται για «ένα εργαλείο για να κλείσει το χάσμα πλούτου και εισοδήματος».

Ο Τζακ Ντόρσεϊ, επικεφαλής και συνιδρυτής του Twitter, έγινε ο πρώτος επενδυτής σε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την παροχή βασικού εισοδήματος σε πολίτες, ανεξαρτήτως επαγγελματικής κατάστασης.

Όπως αναφέρει το BBC, ο Ντόρσεϊ έκανε δωρεά ύψους τριών εκατ. δολαρίων στο πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν πιλοτικά οι δήμαρχοι 16 αμερικανικών πόλεων.

Όπως είπε, πρόκειται για «ένα εργαλείο για να κλείσει το χάσμα πλούτου και εισοδήματος».

Η ιδέα της καταβολής ενός βασικού εισοδήματος στους πολίτες από τις κυβερνήσεις κερδίζει έδαφος λόγω της θεωρούμενης απειλής της τεχνητής νοημοσύνης προς την απασχόληση και τις θέσεις εργασίας.

Η ιδέα πίσω από το UBI (universal basic income) είναι πως όλοι οι πολίτες μιας χώρας θα λαμβάνουν πληρωμές σε ρευστό σε τακτικά χρονικά διαστήματα, χωρίς να απαιτείται να εργαστούν για αυτό η να πληρούν κάποιους όρους/ προϋποθέσεις. Η πληρωμή αυτή θα γίνεται σε κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως πλούτου ή επαγγελματικής κατάστασης.

Το αμερικανικό πρόγραμμα, υπό την ονομασία Mayors for a Guaranteed Income, αποτελεί μια εκδοχή αυτού, με καταβολή τακτικών πληρωμών, αλλά μόνο σε «κάποιους» πολίτες. Στη σχετική ιστοσελίδα δεν αποσαφηνίζεται ποιοι θα λαμβάνουν πληρωμές, μα αναφέρεται πως είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί η φτώχεια, ειδικά δεδομένης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε από τον δήμαρχο του Στόκτον, Μάικλ Ταμπς, ο οποίος επιθυμεί να επεκταθεί σε εθνικό επίπεδο, και πέρα από τα δεδομένα της πανδημίας. Όπως είχε πει, η συλλογή φόρων από άτομα όπως ο Ντόρσεϊ θα ήταν ένας τρόπος χρηματοδότησής του.