«Δραματική η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων»

«Δραματική η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων»

Ομιλία με αιχμές του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου ενώπιον ανώτατων κοινοτικών αξιωματούχων.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος μίλησε σήμερα το πρωί ενώπιον του προέδρου και της ανώτατης ηγεσίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης εργαζομένων- εργοδοτών και κοινοτικών αξιωματούχων, με θέμα την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής κοινωνικής συνοχής. Στην ομιλία του έκανε λόγο για δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων και για αδιέξοδη εσωτερική υποτίμηση της οικονομίας.

«Η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης ισοδυναμεί με δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας, χωρίς να προσφέρει διέξοδο. Αν για την Ελλάδα είναι απαραίτητο να επιδοθεί ειλικρινά στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, για την Ευρώπη είναι αναγκαίο να άρει την αβεβαιότητα που δημιουργείται από το βάρος του δημόσιου χρέους, γιατί μόνο τότε θα εισρεύσουν κεφάλαια, θα γίνουν επενδύσεις, θα δημιουργηθούν δουλειές, θα καταστεί δυνατή η ανάπτυξη της οικονομίας -όλα βασικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Δασκαλόπουλος:«Πρέπει να χτίσουμε μία εξωστρεφή οικονομία»

«Οι εταίροι μας, πρόσθεσε, καταλογίζουν στο ελληνικό πολιτικό κατεστημένο μεταρρυθμιστική απροθυμία και ολιγωρία, καθώς και αποτυχία στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Ίσως αυτό να αληθεύει. Εκείνο, όμως, που από πλευράς μου θέλω να τονίσω, είναι ότι τη διαχρονική αυτή υστέρηση την πληρώνει η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας για τέταρτο συνεχόμενο χρόνο».

Ο κ. Δασκαλόπουλος επισήμανε ακόμη ότι η κρίση δεν αντιμετωπίζεται μόνο με γραφειοκρατικούς σχεδιασμούς και κανονιστικές αποφάσεις, απαιτεί ριζοσπαστικές επιλογές και πολιτικές μακράς πνοής για να αναγεννηθεί το ευρωπαϊκό ιδεώδες στα μάτια των ευρωπαϊκών λαών.

«Ο πολιτικός χρόνος, κατέληξε, όπως και οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης “τρέχουν” γρηγορότερα από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης καλούνται να ξαναδούν τη δημοσιονομική πολιτική όχι ως δόγμα λιτότητας αλλά ως εργαλείο ανάπτυξης. Να υιοθετήσουν στοχευμένες πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης ώστε να γεφυρώσουν το χάσμα Βορά- Νότου. Να αναμορφώσουν χωρίς να συρρικνώσουν το κοινωνικό κράτος. Και να επιδιώξουν να γίνει επιτέλους το ευρώ ένα πραγματικά ενιαίο νόμισμα, μέσω της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και της έκδοσης ευρωομολόγων».