Η Ε.Ε. αλλάζει τα πάντα στα πνευματικά δικαιώματα του διαδικτύου

Η Ε.Ε. αλλάζει τα πάντα στα πνευματικά δικαιώματα του διαδικτύου

Τι προβλέπεται για τα memes, τα GIFs, τα φίλτρα, τις πλατφόρμες οpen source και τα Google News.

Το μέλλον των διαδικτυακών πνευματικών δικαιωμάτων αναμένεται να τροποποιηθεί δραστικά μετά τη συμφωνία μεταξύ ΕΚ και Συμβουλίου, πάνω στην επίμαχη Οδηγία Copyright. Η συμφωνία επιτεύχθηκε δύο χρόνια μετά την πρώτη εισαγωγή των μέτρων από την Κομισιόν. Όπως γράφει η ιστοσελίδα Euractiv, στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα πρέπει οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες να διαπραγματευθούν συμφωνίες αδειών με τους κατόχους δικαιωμάτων για την επαναδημοσίευση των έργων τους, και θα πρέπει να ελεγχθεί το περιεχόμενο στο YouTube, για να διασφαλιστεί ότι δεν υφίστανται παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων.

Η οδηγία στοχεύει στη διασφάλιση της δίκαιης αμοιβής των παραγωγών δημιουργικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, ωστόσο ορισμένα εμπλεκόμενα μέρη άσκησαν αυστηρή κριτική υποστηρίζοντας ότι η όλη διαδικασία ενδέχεται να περιορίσει την ελευθερία έκφρασης στο διαδίκτυο. Τα δύο πιο επίμαχα σημεία της Οδηγίας Copyright σχετίζονται με τα Άρθρα 11 και 13. Το Άρθρο 13 υποχρεώνει τις διαδικτυακές πλατφόρμες να δημιουργούν φίλτρα για την επόπτευση του υλικού που αναρτούν οι χρήστες, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι δεν υφίστανται παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων. Το Άρθρο 11 υποχρεώνει τις διαδικτυακές πλατφόρμες που αναρτούν ενημερωτικά, ειδησεογραφικά άρθρα – όπως η Google News, να συνάπτουν σύμβαση άδειας χρήσης του σχετικού υλικού με τον αρχικό εκδότη.

Το συμφωνημένο κείμενο πρέπει να επικυρωθεί επισήμως από το ευρωκοινοβούλιο και την ΕΕ. Η υιοθέτηση στο Συμβούλιο των Υπουργών αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, ενώ η τελική ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ αναμένεται να λάβει χώρα κατά την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, το αργότερο ως τα μέσα Απριλίου. Μόλις υιοθετηθεί από τους δύο θεσμούς, τα Κράτη- Μέλη θα έχουν διορία 24 μηνών για να ενσωματώσουν τους νέους κανόνες στην εθνική νομοθεσία.

Εύσημα Μακρόν μετά τις ανακοινώσεις

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε «μια μεγάλη νίκη της Ευρώπης που προστατεύει» μετά τις σχετικές ανακοινώσεις.

«Μια μεγάλη νίκη της Ευρώπης που προστατεύει, [που είναι] μια Ευρώπη του πολιτισμού και της δημιουργίας», έγραψε στο Twitter ο Εμανουέλ Μακρόν, η χώρα του οποίου βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος αυτής της μεταρρύθμισης που επικρίθηκε σφόδρα από τους γίγαντες του διαδικτύου. «Είναι η απόδειξη του γεγονότος ότι η Ευρώπη είναι περήφανη για τους δημιουργούς της και ότι γνωρίζει [πώς] να τους προστατεύει, προς όφελος όλων των πολιτών», σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ.

Πηγή: Euractiv