Εάν εργάζεστε ενώ κάνετε διακοπές αυτό το καλοκαίρι, αυτό το άρθρο είναι για εσάς

Εάν εργάζεστε ενώ κάνετε διακοπές αυτό το καλοκαίρι, αυτό το άρθρο είναι για εσάς
Photo: pixabay.com
Μερικοί από εμάς προγραμματίζουμε χρόνο σε όμορφα μέρη νομίζοντας ότι μπορούμε να τα κάνουμε όλα.

της S. Mitra Kalita

Αυτό το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα προβληματικό αναφορικά με τον συνδυασμό εργασίας και χαλάρωσης, διότι αυτό συνέβαινε συνεχώς τον περασμένο χρόνο. Και ο καθορισμός των ορίων τώρα είναι πραγματικά δύσκολος… έως αδύνατος.

Μερικοί από εμάς προγραμματίζουμε χρόνο σε όμορφα μέρη νομίζοντας ότι μπορούμε να τα κάνουμε όλα. Για την ακρίβεια, οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να κάνουν επιπλέον πέντε ημέρες διακοπών φέτος. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων ένιωσαν ότι στερούνται διακοπών. Σε παγκόσμια κατάταξη, οι Αμερικανοί πήραν τον μικρότερο αριθμό ημερών για διακοπές πέρυσι.

«Η συνήθεια είναι δύσκολο να ξεπεραστεί», δήλωσε η Leah Weiss, συνιδρύτρια της Skylyte, μιας νεοσύστατης εταιρείας ψυχικής υγείας. «Ο κίνδυνος εξουθένωσης αυξάνεται όταν δεν διαθέτουμε δομημένη ανάπαυση στη ζωή μας». Σημειώνει ότι το πρόβλημα προηγείται της πανδημίας λόγω των «πεποιθήσεων των εργαζομένων ότι δε θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τον φόρτο εργασίας όταν επιστρέψουν ή την πεποίθηση ότι είναι απαραίτητοι για τις ομάδες τους».

Πριν από λίγες εβδομάδες, έγραψα για το «καλοκαιρινό σαββατοκύριακο», μια σκόπιμη χαλάρωση και απομάκρυνση από το γραφείο και όλες τις προσδοκίες που συνοδεύουν αυτή την απόφαση. Πρόσφατα, άκουσα από πολλούς από εσάς για το πόσο δύσκολο ήταν στην πραγματικότητα να αποσυνδεθείτε. Ίσως προγραμματίσατε να κάνετε λίγες διακοπές, μετά τον εμβολιασμό, νιώθοντας την ανάγκη για μια επιστροφή στην «κανονικότητα» αυτό το τελευταίο καλοκαίρι όπου σας δίνεται η δυνατότητα να εργαστείτε από οπουδήποτε – μόνο και μόνο για να καταλήξετε να κοιτάζετε το τηλέφωνο ή το φορητό υπολογιστή σας. Αποδεικνύεται ότι η διακοπή των συνηθειών είναι δυσκολότερη από τη βούληση να γίνει κάτι τέτοιο, και μπορούμε εν μέρει να κατηγορήσουμε τη βιολογία του εγκεφάλου.

«Βρισκόμαστε σε μια συνεχή κατάσταση υπερδιέγερσης εδώ και 500+ ημέρες. Είμαστε συντονισμένοι να παραμένουμε διεγερμένοι, σε ετοιμότητα και ανήσυχοι», δήλωσε ο Leo F. Flanagan Jr., ψυχολόγος και ιδρυτής του Κέντρου Ανθεκτικότητας. «Θα χρειαστούν τουλάχιστον 72 ώρες για να εξέλθετε από αυτήν την κατάσταση. Κατά τη διάρκεια αυτών των 72 ωρών είναι πιθανό να αισθάνεστε άβολα και να έχετε την ανάγκη να κάνετε πράγματα. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αντισταθείτε».

Ας υποθέσουμε ότι έχετε δύο εβδομάδες διακοπών. Χρησιμοποιείστε εννέα από τις 14 ημέρες για θεραπεία και διακοπές, λέει ο Flanagan. Προτείνει επίσης να προγραμματίσετε χρόνο για χαλάρωση: «Κάντε διαλογισμό για 20 λεπτά τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και ιδανικά τρεις φορές την ημέρα», λέει. «Ασχοληθείτε με τη φύση παρακολουθώντας ανατολές και ηλιοβασιλέματα, περπατώντας στη φύση, καθισμένοι δίπλα σε λίμνες, ρυάκια ή στη θάλασσα. Περάστε χρόνο με τους φίλους σας και την οικογένειά σας».

Ένα μέρος από την ευελιξία που λαχταράτε στις διακοπές προέρχεται από την αναγνώριση ότι η ισορροπία μεταξύ εργασίας – προσωπικής ζωής έχει αλλάξει ριζικά, λέει ο Rick Grimaldi, συγγραφέας του FLEX: A Leader’s Guide to Staying Nimble and Mastering Transformative Change in the American Workplace.

«Δεν είναι μόνο ότι η δουλειά παραβιάζει τον ‘ελεύθερο’ χρόνο μας, αλλά και ότι η προσωπική μας ζωή παρεισφρέει στην εργάσιμη ημέρα μας. Είναι όλο και πιο συνηθισμένο για τους υπαλλήλους να ορίζουν τις δικές τους ώρες, να εργάζονται εξ αποστάσεως τουλάχιστον ένα μέρος του χρόνου, να φεύγουν για να παραλάβουν τα παιδιά από το σχολείο…»

Προτείνει να μπείτε σε μια κατάσταση διακοπών προγραμματίζοντας «κομμάτια» χρόνου αντί για μεγάλες διάρκειες. «Η εναλλαγή μεταξύ των δύο κόσμων δεν είναι πάντα εύκολη. Ενώ μια κλήση μπορεί να διαρκέσει μόνο 20 λεπτά, μπορεί να ακούσετε κάτι που θα σας αναστατώσει στην κλήση»,  λέει. «Στη συνέχεια, όταν προσπαθήσετε να επιστρέψετε στην ‘κατάσταση διακοπών’ είναι δύσκολο να το πετύχετε».

Ο σεβασμός των ορίων μεταξύ των δύο κόσμων δεν είναι μόνο ευθύνη δική σας αλλά και του αφεντικού και της ομάδας σας. Ο Grimaldi προτείνει στις εταιρείες να αντιμετωπίζουν τον χρόνο των διακοπών ως ιερό και να τον κάνουν μέρος της κουλτούρας τους. «Οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να επικοινωνούν με κάποιον που βρίσκεται σε διακοπές μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο», λέει.

Ιδού κάποιες άλλες ιδέες, από την Jennifer Moss, ερευνήτρια ευημερίας στο χώρο εργασίας και συγγραφέα του επερχόμενου βιβλίου, The Burnout Pandemic: The Rise of Chronic Stress and How We Can Fix It:

  • Μην αναθέτετε σε κάποιον πρότζεκτ πριν από τις διακοπές του.
  • Ορίστε ένα αυτόματο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου «εκτός γραφείου» και να είστε σαφείς. «Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές, ότι τα email δεν θα διαβάζονται ή ότι οι κλήσεις δεν θα απαντώνται ενώ λείπετε. Προσθέστε ένα buffer μιας ημέρας κατά την ημερομηνία επιστροφής από τις διακοπές σας για να προσαρμοστείτε πριν πέσετε πάλι με τα μούτρα στη δουλειά», λέει η Moss. «Στείλτε ένα email σε όλους τους συνεργάτες σας μια εβδομάδα πριν ξεκινήσετε τις διακοπές σας για να αποφύγετε αιτήματα της τελευταίας στιγμής από πελάτες ή προμηθευτές».

Πηγή: fortune.com