Ebay: Πέντε χρόνια φυλακή σε πρώην στέλεχος, επειδή έστελνε κατσαρίδες σε haters

Ebay: Πέντε χρόνια φυλακή σε πρώην στέλεχος, επειδή έστελνε κατσαρίδες σε haters
eBbay logo is seen displayed on a phone screen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on November 13, 2019. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) Photo: AFP
Πρώην στέλεχος του eBay καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση επειδή έστελνε αράχνες και κατσαρίδες μέσω ταχυδρομείου σε διαδικτυακούς του επικριτές

Της Alanna Durkin Richer

Πρώην στέλεχος της eBay Inc. καταδικάστηκε την Πέμπτη σε σχεδόν πέντε χρόνια φυλάκιση επειδή ηγήθηκε ενός σχεδίου τρομοκράτησης των δημιουργών ενός διαδικτυακού ενημερωτικού δελτίου που περιελάμβανε την αποστολή ζωντανών αραχνών, κατσαρίδων, στεφάνων κηδείας και άλλων ενοχλητικών αντικειμένων στο σπίτι τους.

Ο David Steiner, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του ήταν ο στόχος της εκστρατείας εκφοβισμού, είπε στο δικαστήριο ότι ο πρώην ανώτερος διευθυντής ασφάλειας του eBay, James Baugh, και άλλοι υπάλληλοι του eBay έκαναν τη ζωή τους «μια ζωντανή κόλαση». Εξέφρασε το φόβο ότι άλλες εταιρείες θα το χρησιμοποιήσουν ως σχέδιο για να κυνηγήσουν τους δημοσιογράφους στο μέλλον.

«Αυτή ήταν μια παράξενη, προμελετημένη επίθεση στη ζωή μας… με συμμετοχή από τα υψηλότερα επίπεδα ιεραρχίας του eBay», είπε ο Steiner στον δικαστή.

Ένα άλλο πρώην στέλεχος του eBay, ο David Harville, καταδικάστηκε αργότερα την Πέμπτη σε δύο χρόνια φυλάκιση για το ρόλο του στο σχέδιο που στόχευε τον David και την Ina Steiner, τον εκδότη και τη δημοσιογράφο που εξόργισαν τα στελέχη με την κάλυψη της εταιρείας στο ενημερωτικό δελτίο τους, eCommerce Bytes.

Ο Baugh και ο Harville, κάποτε διευθυντής παγκόσμιας ανθεκτικότητας του eBay, είναι μεταξύ επτά πρώην υπαλλήλων που παραδέχθηκαν την ενοχή τους για τις κατηγορίες στην υπόθεση.

Τα αρχεία του δικαστηρίου στην υπόθεση δείχνουν πώς τα κορυφαία στελέχη του eBay εξοργίστηκαν με το ενημερωτικό δελτίο των Steiner και τους αναγνώστες που δημοσίευαν σχόλια επικριτικά για την εταιρεία στον ιστότοπό τους, τον οποίο το eBay θεωρούσε απειλή για τις δραστηριότητές του.

Το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή τον Αύγουστο του 2019 αφότου η Ina Steiner έγραψε μια ιστορία σχετικά με μια αγωγή που άσκησε το eBay κατηγορώντας την Amazon για λαθροθηρία των πωλητών της. Μισή ώρα μετά τη δημοσίευση του άρθρου, ο τότε διευθύνων σύμβουλος, Devin Wenig, έστειλε ένα μήνυμα σε άλλο κορυφαίο στέλεχος του eBay λέγοντας: «Αν πρόκειται ποτέ να την κάνεις να σταματήσει… τώρα είναι η ώρα», σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Αυτό το στέλεχος έστειλε το μήνυμα του Wenig στον Baugh και αποκάλεσε την Ina Steiner ένα «προκατειλημμένο τρολ που πρέπει να ΚΑΕΙ».

Σύντομα, η Ina Steiner άρχισε να λαμβάνει ενοχλητικά και μερικές φορές απειλητικά μηνύματα στο Twitter. Παράξενα ανώνυμα πακέτα άρχισαν να φτάνουν στο σπίτι του ζευγαριού, συμπεριλαμβανομένου ενός κουτιού με ζωντανές αράχνες, ενός στεφανιού κηδείας και ενός βιβλίου για την επιβίωση μετά την απώλεια ενός συζύγου. Η Ina Steiner άρχισε να λαμβάνει δεκάδες περίεργα email από ομάδες όπως μια ομάδα υποστήριξης ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και το Κομμουνιστικό Κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών, λένε οι αρχές.

Οι αρχές παρουσίασαν τον Baugh ως τον εγκέφαλο του σχεδίου και είπαν ότι κάλεσε τους υπαλλήλους του eBay να χρησιμοποιήσουν προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες, μεταμφιέσεις και λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο εξωτερικό για να κρύψουν τη συμμετοχή της εταιρείας.

Τόσο ο Baugh όσο και ο Harville ζήτησαν συγγνώμη από τους Steiner για τις πράξεις τους πριν τους επιβληθούν οι ποινές τους. Ο Baugh είπε στους Steiner ότι ελπίζει ότι θα τον συγχωρήσουν κάποια μέρα.

Πηγή: Fortune