Έχει γλουτένη το φαγητό σας; Αυτή η συσκευή θα σας πει αμέσως

Έχει γλουτένη το φαγητό σας; Αυτή η συσκευή θα σας πει αμέσως

Μια συσκευή θα σας ενημερώνει σε λιγότερο από δύο λεπτά αν το προϊόν περιέχει γλουτένη.

Είτε πρόκειται για μόδα είτε όχι, ένα είναι σίγουρο: η γλουτένη ανησυχεί μια αρκετά μεγάλη μερίδα ατόμων.

Η γλουτένη πρόκειται για μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, στη σίκαλη, στο κριθάρι και σε μικρότερη ποσότητα στη βρώμη και η οποία σε αρκετές περιπτώσεις προκαλεί μια χαρακτηριστική διάχυτη βλάβη στο λεπτό έντερο των ανθρώπων, με συνέπεια την μείωση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο αρκετά άτομα θέλουν να ξέρουν αν το φαγητό τους περιέχει γλουτένη.

Η Nima πρόκειται για μια πρωτοποριακή συσκευή από την 6SensorLabs η οποία μπορεί να αλλάξει τη ζωή όσων έχουν αλλεργία στη γλουτένη και όχι μόνο.

«Mason , θέλω απλά να δω τι γεύση έχει το τυρί» είπε η κόρη του κατασκευαστή στον αδερφό της. Αυτή ήταν η αρχή της ιστορίας. Η μικρή διαγνώστηκε με κοιλιοκάκη όταν ήταν 14 μηνών και ενώ σήμερα στα έξι της είναι παλεύει με τα τρόφιμα σε καθημερινή βάση, γιατί είναι αλλεργική στη γλουτένη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με αλλεργίες είναι πολύ καλοί στο να εντοπίζουν τα «επικίνδυνα αντικείμενα». Η Nima έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μια επιπλέον εγγύηση για όσες φορές τα άτομα δεν είναι σίγουρα για το αν κάποιο προϊόν εμπεριέχει γλουτένη την αμφισβητήσιμη φορές (είναι οι τηγανιτές πατάτες χωρίς γλουτένη για παράδειγμα) και όχι για κάτι που ένα άτομο θα χρησιμοποιεί σε κάθε του γεύμα.


Η Nima χρειάζεται δύο λεπτά για να προσδιορίσει αν υπάρχει γλουτένη στα τρόφιμα. Αυτό γίνεται με τη χρήση ενός τεστ που βασίζεται σε αντισώματα, το οποίο όπως λένε οι ιδρυτές της έχουν τα ίδια αποτελέσματα με τις εξετάσεις που γίνονται στα εργαστήρια. Η συσκευή χρησιμοποιεί έναν λοβό μιας χρήσης ο οποίος διασπά ένα δείγμα της τροφής. Κάθε λοβός κοστίζει 3,99 δολάρια και ολόκληρη η συσκευή θα πωλείται για 249 δολάρια.

Οι λοβοί μπορεί να ρυθμιστούν ώστε να ελέγχουν και για άλλες αλλεργίες , πρόσθετες ουσίες και παθογόνα.

Αφού γίνει ο έλεγχος, τα δεδομένα αποστέλλονται σε μια βάση δεδομένων που ετοιμάζει η εταιρεία.