Αιχμές από Eurobank κατά τρόικας – ΤΧΣ

Αιχμές από Eurobank κατά τρόικας – ΤΧΣ

Ισχυρό ενδιαφέρον στα roadshows Πειραιώς - Alpha Bank από ξένους επενδυτές για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. 

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση στελέχους της Eurobank, ότι ενώ η τράπεζα είχε βρει ιδιωτικά κεφάλαια για την αύξηση, κάποιοι δεν την άφησαν να τα χρησιμοποιήσει.  Ο οικονομικός σύμβουλος της τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης, σχολίασε την την καθυστέρηση του ελληνικού δημοσίου στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από την οποία εξαρτάται η ιδιωτικοποίηση της Eurobank.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίου ερώτηση από το κοινό σχετικά με τις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και τα roadshow που πραγματοποιούν οι διοικήσεις των τραπεζών στο εξωτερικό, με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο και είπε: «Και εμείς ήμασταν τον προηγούμενο μήνα στο Λονδίνο, βρήκαμε τα λεφτά από τους ξένους επενδυτές που θέλουν να μπουν στη Eurobank, αλλά δεν μας άφησαν να τα φέρουμε».

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, προγραμματίζει να καταθέσει με τη μορφή ενός άρθρου το νομοσχέδιο για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, ώστε τελικώς Eurobank να μπορέσει να ανακεφαλαιοποιηθεί και από τον ιδιωτικό τομέα με πιθανότερο σενάριο τη μεικτή ανακεφαλαιοποίηση.

«Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σεβόμενο τον σκοπό, τους στόχους και τον θεσμικό του ρόλο, επεξεργάζεται τη στρατηγική που θα διασφαλίσει την επιτυχία της συναλλαγής για την Eurobank, προς το συμφέρον της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», αναφέρει σε χθεσινή της δήλωση της η κ. Αναστασία Σακελλαρίου, διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου.

Το Ταμείο είχε νωρίτερα γνωστοποιήσει στην τράπεζα πως δεν μπορεί να προχωρήσει σε συνέλευση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ετσι, χθες, η Eurobank, που είχε προγραμματίσει διοικητικό συμβούλιο για τον σκοπό αυτόν, υπό το βάρος των δεδομένων, ανέβαλε τη σχετική της απόφαση περιμένοντας τις εξελίξεις.

Eurobank: Γιατί το ΤΧΣ έβαλε τώρα «φρένο» στην αύξηση

Αισιοδοξία για την εξεύρεση κεφαλαίων
Στο μεταξύ σημαντικές συναντήσεις με κορυφαία funds που έχουν την έδρα τους το Λονδίνο πραγματοποιούν τις τελευταίες ώρες τα κορυφαία στελέχη του ομίλου της Alpha Bank και της Πειραιώς.

Συγκεκριμένα όσον αφορά την τράπεζα Πειραιώς, οι παρουσιάσεις στο Λονδίνο έτυχαν θερμής υποδοχής, ενώ την άλλη εβδομάδα ετοιμάζεται αντίστοιχο roadshow στη Νέα Υόρκη. Ιδιαίτερα στο Λονδίνο έγιναν δύο παρουσιάσεις: η μια αφορούσε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και άλλη το ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την Alpha Bank , o όμιλος ήδη έχει λάβει την απόφαση να αντλήσει από τις αγορές το πόσο των 1,2 δισ. ευρώ και για αυτόν τον λόγο οι γενικοί διευθυντές Σπύρος Φιλάρετος και Αρτέμιος Θεοδωρίδης αλλά και οι κ. Δημήτρης Κωστόπουλος και Γιώργος Ψάλτης συνομιλούν με επενδυτικές τράπεζες και funds για τις προοπτικές της τράπεζας και της ελληνικής οικονομίας.

Roadshows θα πραγματοποιηθούν στη Μέση Ανατολή με στόχο την ενημέρωση των sovereign funds και σε χρηματοοικονομικά κέντρα της Ασίας.

Την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς σημείωσε αύξηση 6,01% και έκλεισε στο 1,94 ευρώ, ενώ η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 2,68%, κλείνοντας στα 0,7270 ευρώ.

Τουρκολιάς: «Οι τράπεζες θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις»