Έχουν τελικά το «πάνω χέρι» οι γυναίκες στις startup εταιρείες;

Έχουν τελικά το «πάνω χέρι» οι γυναίκες στις startup εταιρείες;
Photo: pixabay.com

Εκτός από το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στους μισθούς υπάρχει και το χάσμα στο κεφάλαιο.

της Emma Hinchliffe

Στις νεοφυείς επιχειρήσεις, το χάσμα στους μισθούς μεταξύ των δύο φύλων είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Οι νέοι υπάλληλοι συχνά λαμβάνουν ένα πακέτο παροχών που περιλαμβάνει μερίδια στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, και το χάσμα στα σχετικά ποσά αποκαλύπτει μια ακόμα χειρότερη εικόνα από την αντίστοιχη εικόνα στο σκέλος των μισθών.

Οι γυναίκες κατέχουν 47 σεντς μετοχικού κεφαλαίου για κάθε 1 δολάριο που κατέχουν οι άνδρες, σύμφωνα με μια έκθεση της Carta, μιας νεοσύστατης επιχείρησης που διαχειρίζεται και μεταβιβάζει τίτλους για εισηγμένες και μη εισηγμένες εταιρείες. Η Carta μελέτησε δεδομένα από 6.000 εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται – που περιλαμβάνουν 15.000 ιδρυτές και 180.000 υπαλλήλους – για να αναλύσει τα συνολικά μετοχικά κεφάλαια των εταιρειών ύψους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι γυναίκες αποτελούν το 35% των εργαζομένων που κατέχουν μετοχές, αλλά κατέχουν μόνο το 20% του μετοχικού κεφαλαίου των startup. Οι γυναίκες κατέχουν 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία μετοχών σε σύγκριση με τα 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια που κατέχουν οι άνδρες. Κατά μέσο όρο, μια γυναίκα που έχει προσληφθεί από μια νεοφυή επιχείρηση λαμβάνει 35.319 δολάρια σε μετοχική αξία, ενώ ένας άνδρας εξασφαλίζει 74.998 δολάρια.

Λαμβάνοντας υπόψη τα συνολικά μετοχικά κεφάλαια των startup που συμμετείχαν στη μελέτη, οι γυναίκες κατέχουν το 9% και οι άνδρες κατέχουν το 91% των κεφαλαίων. Η Carta λέει ότι πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη δημόσια μελέτη που περιλαμβάνει τους ιδιοκτήτες ή τους μετόχους μιας εταιρείας.

Τα πακέτα μετοχικού κεφαλαίου αποτελούν βασικό στοιχείο των απολαβών των εργαζομένων στις νεοσύστατες επιχειρήσεις – που σημαίνει ότι οι μισθολογικές αποκλίσεις δεν είναι παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Τα 47 σεντς μετοχικού κεφαλαίου των γυναικών για κάθε 1 δολάριο μετοχικού κεφαλαίου των ανδρών είναι ένα εντυπωσιακό εύρημα σε σύγκριση με το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, το οποίο κυμαίνεται στα 80 σεντς για τις γυναίκες για κάθε 1 δολάριο απολαβών των ανδρών.

Ένα μέρος του προβλήματος είναι το γεγονός ότι οι πρώτοι εργαζόμενοι που έρχονται σε μια startup όταν αυτή ξεκινάει τη λειτουργία της λαμβάνουν μεγαλύτερα πακέτα μετοχών – και οι νεοσύστατες εταιρίες δεν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποικιλομορφία όταν προσλαμβάνουν. Μόνο όταν οι εταιρείες φτάσουν να έχουν

περίπου 400 εργαζομένους αρχίζουν οι γυναίκες να αποτελούν το 40% του προσωπικού τους. Σε ένα τέτοιο μεταγενέστερο στάδιο ανάπτυξης, όμως, τα μετοχικά πακέτα έχουν ήδη μειωθεί.