«Έδωσαν τα χέρια» ΗΠΑ-Ουκρανία

«Έδωσαν τα χέρια» ΗΠΑ-Ουκρανία

Στρατιωτική βοήθεια υποσχέθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα στον Πέτρο Ποροσένκο, ενώ κάλεσε την Ευρώπη να μην ενδώσει στους «σκοτεινούς ελιγμούς» της Ρωσίας.

«Οι ΗΠΑ είναι αποφασιστικά δεσμευμένες στο πλευρό του ουκρανικού λαού, όχι μόνο τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, αλλά και για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, στη Βαρσοβία της Πολωνίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος που καταδίκασε τους «σκοτεινούς ελιγμούς» της Ρωσίας, εξήρε τον Ποροσένκο, λέγοντας «εντυπωσιάστηκα πραγματικά από το όραμά του».

Μία μέρα μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης να ενισχύσει με δράσεις ύψους 1 δισ. δολαρίων τη στρατιωτική της παρουσία στην Ευρώπη, ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τη βοήθεια που προσφέρουν σε μη θανατηφόρο στρατιωτικό εξοπλισμό προς την Ουκρανία, περιλαμβανομένων οργάνων νυχτερινής όρασης.

Από την πλευρά του ο Ποροσένκο, μιλώντας αγγλικά, ευχαρίστησε τον Ομπάμα για την «συνεχιζόμενη υποστήριξή του», την οποία θεωρεί «κρίσιμης σημασίας».

Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στα ανατολικά λίγο μετά την ορκωμοσία του το Σάββατο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο αυτό.

 

Οι «σκοτεινοί ελιγμοί» της Ρωσίας
Με την ευκαιρία του εορτασμού για τα 25 χρόνια από τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές στην Πολωνία μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε κεντρική πλατεία της Βαρσοβίας, καταδίκασε τους «σκοτεινούς ελιγμούς» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Δεν θα δεχθούμε ποτέ την κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία, ούτε τις παραβιάσεις της κυριαρχίας της Ουκρανίας», είπε ο Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι η ελευθερία στην Ευρώπη δεν είναι «εγγυημένη».

«Τα ελεύθερα έθνη μας θα παραμείνουν ενωμένα ώστε κάθε νέα ρωσική πρόκληση να σημαίνει μεγαλύτερη απομόνωση και νέο κόστος για τη Ρωσία. Όπως μας υπενθύμισε η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία τα ελεύθερα έθνη μας δεν μπορούν να απομακρυνθούν από το κοινό μας όραμα: μια Ευρώπη που είναι ολόκληρη και ελεύθερη και ειρηνική», επεσήμανε ο ίδιος μιλώντας ενώπιον περίπου 40 ηγετών από όλο τον κόσμο που είχαν συγκεντρωθεί στη Βαρσοβία με την ευκαιρία της επετείου.

«Στεκόμαστε ενωμένοι γιατί πιστεύουμε ότι τα κράτη έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν τη μοίρα τους και αυτό ισχύει και για την Ουκρανία», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, και πρόσθεσε πως «μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία χρειάζεται να έχει ισχυρούς δεσμούς με την Ευρώπη και τη Ρωσία και τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο».

«Αφού χύσαμε τόσο αίμα και ξοδέψαμε τόσα μέσα για να ενώσουμε την Ευρώπη, πώς μπορούμε να επιτρέψουμε σε σκοτεινούς ελιγμούς βγαλμένους από τον 20ό αιώνα να έλθουν ξανά στη ζωή τον νέο αιώνα;» διερωτήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τέλος, αναφέρθηκε στην Πολωνία, λέγοντας πως η χώρα έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι «η ελευθερία δεν είναι αυτομάτως εγγυημένη». «Η ιστορία μάς διδάσκει ότι η πρόοδος δεν είναι ποτέ εγγυημένη», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ διαβεβαίωσε την Πολωνία ότι «δεν θα ξαναβρεθεί ποτέ μόνη της», όπως και οι τρεις χώρες της Βαλτικής, η Εσθονία, η Λετονία και η Ρουμανία. Οι χώρες αυτές, που έχουν ρωσόφωνο πληθυσμό, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη:

Ένα δισ. δολάρια «ρίχνουν» στην ανατολική Ευρώπη οι ΗΠΑ

Σφοδρές μάχες στην Ουκρανία ενώ ο Ομπάμα πιέζει τη Ρωσία

Η Κριμαία δεν γυρίζει πίσω στην Ουκρανία

Το «αντίπαλο δέος» της Ε.Ε. έστησε ο Πούτιν

Η πολιτική άνοδος του Ουκρανού «Willy Wonka»