Η ΕΕ επιμένει στην άσκηση πίεσης μέσω κυρώσεων στη Μόσχα

Η ΕΕ επιμένει στην άσκηση πίεσης μέσω κυρώσεων στη Μόσχα

Οι Βρυξέλλες δίνουν περιθώριο στη Ρωσία να αλλάξει τη στάση της στην ουκρανική κρίση, καθώς προχωρούν οι ειρηνικές διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Πούτιν-Ποροσένκο.

Παρά τις προειδοποιήσεις της ρωσικής κυβέρνησης πως θα αντιδράσει σε τυχόν νέες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Βρυξέλλες προχώρησαν χθες στην ανακοίνωση των νέων αντίμετρων που θα επιβληθούν στη Μόσχα για τη στάση της στην ουκρανική κρίση.

Ωστόσο, η ΕΕ ανακοίνωσε πως θα περιμένει «μερικές ημέρες» προτού τις εφαρμόσει, ώστε να δοθεί χρόνος στη Μόσχα να συνεχίσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην ανατολική Ουκρανία. Όπως ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι«Οι κυρώσεις θα τεθούν σε εφαρμογή εντός των επόμενων ημερών. Έτσι θα υπάρξει χρόνος για την αποτίμηση της εφαρμογής της συμφωνίας εκεχειρίας και του ειρηνευτικού σχεδίου».

«Αναλόγως με την κατάσταση επί του πεδίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει έτοιμη να αναθεωρήσει τις συμφωνημένες κυρώσεις εν μέρει ή στο σύνολό τους», πρόσθεσε ο Ρομπάι, σημειώνοντας ότι ο στόχος των Βρυξελλών είναι να ενθαρρύνουν «την αλλαγή πορείας στις ενέργειες της Ρωσίας που αποσταθεροποιούν την ανατολική Ουκρανία».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία νεότερη πληροφορία για τις νέες κυρώσεις, το πλήρες περιεχόμενο των οποίων θα αποκαλυφθεί όταν δημοσιευτούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Η διαδικασία αυτή ωστόσο εκτιμάται ότι δεν θα γίνει προτού να περάσουν αρκετές ημέρες.

Χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Ουκρανός ομόλογός του, Πέτρο Ποροσένκο, συμφώνησαν κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης να συνεχίσουν τον διάλογο με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για «τις ενέργειες προκειμένου να διευκολύνουν μια ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία» και «ο διάλογος θα συνεχιστεί», ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του Κρεμλίνου σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε σήμερα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας οι δύο πλευρές συνέχισαν τις προσπάθειές τους προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους με στόχο τη στήριξη της κατάπαυσης του πυρός» μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε η ουκρανική προεδρία.

Τέσσερις Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από την έναρξη της εκεχειρίας ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές από την περασμένη Παρασκευή, οπότε και ετέθη σε ισχύ η συμφωνία εκεχειρίας, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο αξιωματικό του υπουργείου Άμυνας. Ο επικεφαλής του στρατιωτικού-ιατρικού τμήματος του υπουργείου Βιτάλι Αντρονάτι είπε ακόμη ότι 29 ουκρανοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια της εκεχειρίας.

Η εκεχειρία, η οποία εντάσσεται στο ειρηνευτικό σχέδιο που ενέκριναν οι εμπλεκόμενες πλευρές στο Μινσκ, τηρήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της στην ανατολική Ουκρανία, αλλά παραβιάστηκε σε κάποιες περιοχές–ειδικά στο Ντονέτσκ και κοντά στη Μαριούπολη.

Μία γυναίκα σκοτώθηκε και τέσσερις πολίτες τραυματίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου όταν κυβερνητικές δυνάμεις δέχτηκαν παρατεταμένα πυρά στα ανατολικά της Μαριούπολης.

Την ίδια ώρα, οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία απελευθέρωσαν 650 πρόσωπα που είχαν αιχμαλωτίσει κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης σύγκρουσης. Ο Ποροσένκο είπε νωρίτερα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μαριούπολη, ότι το Κίεβο «πέτυχε να απελευθερωθούν 1.200 πρόσωπα» μετά τη σύναψη της εκεχειρίας στο Μινσκ.

Διαβάστε ακόμη:

Οικονομικές κυρώσεις και στρατιωτικοί εξοπλισμοί στην ατζέντα της Μόσχας

Ουκρανία: Οι πρώτες «ρωγμές» σε μια εύθραυστη εκεχειρία

Η Ρωσία θα αντιδράσει σε νέες κυρώσεις