ΕΕ: Πρόταση για νέα στρατιωτική βοήθεια 20 δισ. ευρώ στην Ουκρανία τα επόμενα 4 χρόνια

ΕΕ: Πρόταση για νέα στρατιωτική βοήθεια 20 δισ. ευρώ στην Ουκρανία τα επόμενα 4 χρόνια
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ) συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020, Είναι η πρώτη Σύνοδος με φυσική παρουσία από τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να προτείνει πρόταση-συμβιβασμό για το Ταμείο Ανάκαμψης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/consilium.europa.eu/Mario Salerno Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πρόταση, η οποία έχει καταρτιστεί από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν πρόταση που προβλέπει τη δαπάνη 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για να προσφερθούν όπλα, πυρομαχικά και άλλη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η πρόταση, η οποία έχει καταρτιστεί από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ, εγγράφεται στο πλαίσιο της προσπάθειας η στήριξη της ΕΕ στο Κίεβο να αποκτήσει πιο μακροπρόθεσμη βάση, έπειτα από περίπου έναν χρόνο που οι Βρυξέλλες σπεύδουν να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες του ουκρανικού στρατού, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Το σχέδιο αποτελεί μέρος ευρύτερης προσπάθειας της Δύσης να προσφέρει στην Ουκρανία πιο μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας, όπως ανακοινώθηκε από την G7 στο περιθώριο της συνόδου του NATO στο Βίλνιους την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Μπορέλ προτείνει να προστίθενται ως και 5 δισεκ. ευρώ τον χρόνο στη βοήθεια που διατίθεται στην Ουκρανία μέσω του λεγόμενου ευρωπαϊκού μηχανισμού για την ειρήνη, δήλωσαν στο Ρόιτερς ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν διότι η εισήγηση αυτή δεν είναι ακόμη δημοσιοποιημένη.

Το ευρωπαϊκό ταμείο αυτό έχει ήδη κατανείμει πάνω από 5 δισεκ. ευρώ για να προσφερθεί υποστήριξη στην Ουκρανία. Η περαιτέρω χρηματοδότηση θα καλύψει την περίοδο από το 2024 ως και το 2027.

Ευρωπαίος αξιωματούχος εξήγησε πως σκοπός είναι να προσφερθεί περισσότερη στρατιωτική βοήθεια σε «πιο προβλέψιμη και βιώσιμη βάση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Μπορέλ είχε αναφερθεί στην προοπτική νέας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα. Ανέφερε πως το νέο ταμείο θα μπορούσε να βαφτιστεί ταμείο για την υπεράσπιση της Ουκρανίας.

Το Κίεβο «χρειάζεται τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να εγγυόμαστε την ασφάλειά του κατά τη διάρκεια του πολέμου και μετά τον πόλεμο».

Το λεγόμενο ταμείο για την ειρήνη αποζημιώσει κράτη μέλη της ΕΕ για μέρος του κόστους των όπλων, των πυρομαχικών και άλλων ειδών που διαθέτουν στον ουκρανικό στρατό.

Η απόφαση που έλαβε πέρυσι η ΕΕ να χρηματοδοτήσει την προμήθεια όπλων σε εμπόλεμη χώρα δεν είχε προηγούμενο. Για δεκαετίεςεπικεντρωνόταν στην οικονομική και πολιτική συνεργασία, απέφευγε να αναμιχθεί άμεσα σε ένοπλες συρράξεις.

Η πρόταση του κ. Μπορέλ συμπεριλαμβάνεται στην ήδη φορτωμένη ατζέντα του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων.

Οι ΥΠΕΞ αναμένεται σήμερα να κάνουν δηλώσεις για το περίγραμμα της πρότασης, προτού τη μελετήσουν σε περισσότερο βάθος στην Ισπανία στα τέλη του Αυγούστου, σύμφωνα με τους αξιωματούχους και τους διπλωμάτες που μίλησαν στο Ρόιτερς.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα εξετάσουν την πρόταση ταυτόχρονα με σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χορήγηση ευρύτερης οικονομικής βοήθειας ύψους 50 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία την ίδια τετραετή περίοδο.