ΕΕ: Στοίχημα ο συνδυασμός δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανάπτυξης

ΕΕ: Στοίχημα ο συνδυασμός δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανάπτυξης
One Euro Coin, stacked money on euro coins and banknotes in the background. Euro coins are portraying the value and a map of Europe, but each country in the eurozone has its own design on the obverse in Thessaloniki, Greece, on April 15, 2020. The currency is managed by the European Central Bank (ECB) of EU. (Photo Illustration by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η θέση της Ελλάδας ενόψει συμφωνίας για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, με το βλέμμα στις αγορές και τους επενδυτές  

Εντείνονται οι πιέσεις για τις χώρες με υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καθώς έχει αρχίσει αντίστροφη μέτρηση για μια συμφωνία ως προς την επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων από το 2024, όπως έγινε σαφές στις επαφές των τελευταίων ημερών στο πλαίσιο του Eurogroup και του Ecofin.

Καθώς θα αρθεί στο τέλος του έτους η ρήτρα διαφυγής από τους αυστηρούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης οι κυβερνήσεις θέλουν να εξασφαλίσουν συμφέρουσα συμφωνία, καθώς οι παλιοί κανόνες θα τις αναγκάσουν σε επιτακτική δημοσιονομική εξυγίανση, σε μια περίοδο αβεβαιοτήτων και κινδύνων που απειλούν την οικονομική ανάπτυξη.

Όπως σημείωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες δημοσιονομικής διακυβέρνησης που αναθεωρούν το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να συνδυάζεται η δημοσιονομική πειθαρχία με την ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, είχε διαμηνύσει ότι οι προτάσεις της Κομισιόν για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες οικονομικές συνθήκες. Επικαλέστηκε δε τις συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για αναπλήρωση των δημοσιονομικών “μαξιλαριών” και για αναθεώρηση των επεκτατικών δημοσιονομικών πολιτικών, για να ζητήσει προσαρμογή των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το χρέος σε πιο αυστηρή βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα πάντως, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προχωρεί και θα συνεχίσει να προχωρεί με αξιόπιστες πολιτικές, τόσο απέναντι στην ΕΕ όσο και απέναντι στις αγορές. Εξάλλου, αναγνωρίζει ότι οι πολιτικές εν τέλει κρίνονται από τις αγορές και τους επενδυτές. “Ανεξαρτήτως των νέων κανόνων, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να ακολουθεί τον δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, διότι αυτό προστάζει η κοινή λογική, αλλά και διότι γνωρίζουμε ότι οι πολιτική μας θα κρίνεται πάντοτε από τις αγορές και τους επενδυτές”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη εξεύρεσης μιας ισορροπημένης συμφωνίας που θα διασφαλίζει τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς όμως να υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη με υπέρμετρους και άκαμπτους περιορισμούς.

Η ελληνική θέση προκρίνει ειδική μεταχείριση στους σχετικούς υπολογισμούς για τις αμυντικές δαπάνες, καθώς ορισμένες χώρες μέλη, όπως η Ελλάδα, διαφοροποιούνται στο συγκεκριμένο θέμα σε σχέση με άλλες.

Υπενθυμίζεται ότι η ισπανική προεδρία της ΕΕ έχει βάλει στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων έως το τέλος του έτους και προς τούτο η προεδρεύουσα Νάντια Καλβίνο, Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, έχει διαβιβάσει στις εθνικές αντιπροσωπείες βασικούς άξονες όπως: η θεσμική ισορροπία, οι κοινές διασφαλίσεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους, η δημιουργία επαρκών δημοσιονομικών περιθωρίων για την τόνωση των επενδύσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Επίσης υποστήριξε συμβιβαστική πρόταση με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Απριλίου, για διατήρηση των γενικών κριτηρίων, ήτοι έλλειμμα 3% και χρέος 60% του ΑΕΠ με σταδιακή εφαρμογή σε 4-7 χρόνια, ανάλογα με τη χώρα.

Ωστόσο η συνεδρίαση του Ecofin ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία και μένει να επιβεβαιωθεί εάν στην επόμενη Σύνοδο, στις 9 Νοεμβρίου, θα υπάρξει προσχέδιο συμφωνίας ώστε οι διαπραγματεύσεις να περάσουν σε τελικό στάδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: