Η εφαρμογή που ξέρει τα πάντα για το μωρό σας

Η εφαρμογή που ξέρει τα πάντα για το μωρό σας

Ένα baby monitor που καταγράφει θερμοκρασία, θόρυβο και ζωτικές λειτουργίες για να γνωρίζουν τα πάντα οι ανήσυχοι γονείς.

Ένα απλό μπρασελέ στον αστράγαλο του βρέφους και μια βάση φόρτισης στο κομοδίνο του είναι αρκετά για να απεικονίσουν στην οθόνη του κινητού των γονιών τους καρδιακούς παλμούς του, τη θερμοκρασία, τη θέση του στο κρεβατάκι, τον θόρυβο στο δωμάτιο, τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τον ύπνο ή τη διάθεσή του και να προειδοποιούν για τυχόν έκτακτη ανάγκη.

Όμως η εταιρεία Sproutling το πήγε ένα βήμα παραπέρα. Κατασκευάζει ένα baby monitor που όχι μόνο καταγράφει και απεικονίζει όλα αυτά τα δεδομένα, αλλά τα συνεκτιμά ώστε να προτείνει στους γονείς αλλαγές στο περιβάλλον. Για παράδειγμα, μπορεί να ανιχνεύει πως το μωρό κοιμάται πιο ήσυχα και περισσότερο σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, ή ότι ο θόρυβος διαταράσσει τον ύπνο του, ή ότι η υγρασία το κάνει να δυσφορεί.

Όλο αυτό μπορεί να δείχνει πολύ εξυπηρετικό για τους γονείς που κάθε φορά προσπαθούν να μαντέψουν τι έχει το παιδί και κλαίει ή γιατί δεν το παίρνει ο ύπνος. Όμως είναι η λύση το να κατακλύζονται από συνεχή δεδομένα; Ο γονιός που τσεκάρει κάθε πέντε λεπτά αν το μωρό αναπνέει, θα τσεκάρει κάθε πέντε δευτερόλεπτα τους παλμούς του στο smartphone. Ή θα συγκρίνει τα δεδομένα του με δεδομένα άλλων παιδιών με το φόβο να εντοπίσει κάτι ύποπτο ή μη φυσιολογικό.

Οι υπεύθυνοι της Sproutling ξεπερνούν αυτή την ανησυχία δίνοντας στους γονείς πληροφόρηση χωρίς να τους γεμίζουν νούμερα. Η εφαρμογή δεν μοιάζει με ιατρικό μόνιτορ δίπλα σε ασθενή, είναι περισσότερο μια απεικόνιση του τι συμβαίνει.

Με την εφαρμογή να μπορεί να προβλέψει πότε περίπου το μωρό θα ξυπνήσει, οι γονείς μπορούν να προγραμματίσουν καλύτερα τις δραστηριότητές τους. Ξέροντας πόσος από τον θόρυβο του σπιτιού φτάνει στο δωμάτιό του μπορούν να τον προσαρμόσουν ανάλογα. Και γνωρίζοντας ότι αν π.χ. ανέβει ο πυρετός η εφαρμογή θα ειδοποιήσει εγκαίρως, είναι ήσυχοι πως θα προλάβουν νωρίς οποιαδήποτε ανησυχητική κατάσταση.

Το μπρασελέ κοστίζει 250 δολάρια και αναμένεται να αρχίσει να πωλείται στις αρχές του 2015. Η εταιρεία μόνο το 2013 συγκέντρωσε 2,5 εκατ. δολάρια από venture capital funding.

Δείτε πώς λειτουργεί

Μια εφαρμογή που «μπλοκάρει» τα κινητά των παιδιών σας

Πλοήγηση από… τα παπούτσια σας

Ο «Τόμας Έντισον» της σύγχρονης εποχής