Έφτασε το τέλος της «τρέλας» των κρυπτονομισμάτων;

Τα στοιχεία μιας νέας αναλυτικής έρευνας δείχνουν ξεκάθαρα ότι η αγορά ψηφιακών νομισμάτων «πεθαίνει».

Τα ψηφιακά νομίσματα γνώρισαν μια άνευ προηγουμένου έκρηξη το 2017, φτάνοντας τον Δεκέμβριο του έτους αυτού ακόμη και την αξία των 20.000 δολαρίων για κάθε bitcoin. Όμως σήμερα η αγορά τους δείχνει ότι η «ρόδινη» εποχή τελείωσε.

Σύμφωνα με μια αναφορά της τεχνολογικής ερευνητικής εταιρείας Juniper Research, η αγορά των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Η έρευνα αυτή καταδεικνύει ορισμένα από τα στοιχεία – κλειδιά, τα οποία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα ψηφιακά νομίσματα βρίσκονται σε ένα ατελείωτο καθοδικό σπιράλ.

«Το πρώτο τετράμηνο του 2018 οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων έφτασαν το 1,4 τρισ. δολάρια, σε αντίθεση με όλο το 2017 όπου το σύνολο των συναλλαγών ήταν 1,7 τρισ. δολάρια», αναφέρει η έρευνα. «Παρόλα αυτά, στο β’ τετράμηνο του ’18 η αξία των συναλλαγών ήταν μόλις 355 δισ. δολάρια».

Η Juniper αναμένει στο γ’ τρίμηνο μια πτώση της τάξης του 47% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η διεθνής αβεβαιότητα που αναθερμάνθηκε εξαιτίας της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ – Κίνας και της εξέλιξης του Brexit, αποθάρρυνε τους επενδυτές από το να ρίξουν περισσότερα χρήματα στα ψηφιακά νομίσματα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι καθημερινές συναλλαγές bitcoin σημείωσαν θεαματική πτώση. Από τις 360.000 στα τέλη του 2017 έφτασαν τις 230.000 τον Σεπτέμβριο του 2018, με την ημερήσια αξία τους να μειώνεται δραματικά από τα 3,7 δισ. δολάρια στα 670 εκατ. δολάρια.

Για την Juniper οι ευθύνες για αυτήν την κατάσταση είναι πολλαπλές. Μεταξύ άλλων, η έρευνα αναφέρει πως οι διεθνείς αγορές αντέδρασαν άσχημα μετά τις απόπειρες να απαγορευτούν οι διαφημίσεις αρχικών νομισματικών προσφορών (ICO), τις αυξημένες περιοριστικές πολιτικές των εταιρειών διαχείρισης πιστωτικών καρτών και της μόχλευσης των τιμών από στοχευμένες συναλλαγές.