Αίγυπτος: Καταδίκη 683 υποστηριχτών του Μόρσι σε θάνατο

Ανάμεσα τους και ο Μοχάμεντ Μπαντί, επικεφαλής της Μουσουλμανικής αδελφότητας. 

Δικαστήριο στην Αίγυπτο καταδίκασε σε θάνατο 683 ανθρώπους – ανάμεσα τους και ο Μοχάμεντ Μπαντί, επικεφαλής της Μουσουλμανικής αδελφότητας- σε μια μαζική δίκη, αναφέρει το BBC.

O Μπαντί και άλλοι 682 υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι, που ανατράπηκε από τον στρατό στις 3 Ιουλίου 2013, αντιμετωπίζουν κατηγορίες που σχετίζονται με επίθεση σε αστυνομικό τμήμα…Μεταξύ των 683 που καταδικάσθηκαν σήμερα σε θάνατο, περί τους 50 βρίσκονται υπό κράτησιν. Οι υπόλοιποι είτε απελευθερώθηκαν με εγγύηση ή διαφεύγουν.

Το ίδιο δικαστήριο της πόλης Μίνια μετέτρεψε σε ποινές ισόβιας κάθειρξης της θανατικές καταδίκες που είχε επιβάλει τον Μάρτιο σε υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για τη συμμετοχή τους σε βίαιες διαδηλώσεις στην πόλη αυτή της κεντρικής Αιγύπτου στις 14 Αυγούστου, την ίδια ημέρα που 700 ισλαμιστές διαδηλωτές έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες της αστυνομίας και του στρατού στο Κάιρο.

Για τους 37 καταδικασμένους σε θάνατο από τη δίκη των 700 του Μαρτίου, η ποινή πρέπει να επικυρωθεί από τον μουφτή, τον εκπρόσωπο του ισλάμ ενώπιον του Κράτους.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου, η οποία κυριαρχείται ντε φάκτο από τον στρατό, υπεραμύνεται της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και δηλώνει ότι οι βαριές δικαστικές ποινές επιβλήθηκαν έπειτα από «προσεκτική» εξέταση των φακέλων.