Αίγυπτος: στο στρατοδικείο 84 άτομα για πυρπόληση εκκλησιών

Αίγυπτος: στο στρατοδικείο 84 άτομα για πυρπόληση εκκλησιών

Συνεχίζεται η καταμάτρηση των θυμάτων. Ξεπέρασαν τους 500.

Οι αιγυπτιακές αρχές παρέπεμψαν σήμερα στους στρατιωτικούς εισαγγελείς 84 άτομα από την πόλη του Σουέζ, στα οποία περιλαμβάνονται μέλη και οπαδοί των Αδελφών Μουσουλμάνων, με κατηγορίες για φόνο και πυρπόληση εκκλησιών, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι παραπομπές έρχονται μια ημέρα αφού το κράτος επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας σε 11 απερχίες της χώρας μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν σε διάφορες πόλεις, ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και μέλη και οπαδούς των Αδελφών Μουσουλμάνων, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν περισσότεροι από 500 άνθρωποι.

Πάντως ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι αρκετά υψηλότερος, καθώς αυτόπτες μάρτυρες έκαναν γνωστό πως τα πτώματα 250 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων βρίσκονται σε ένα τέμενος στο βορειοανατολικό Κάιρο.

Διαβάστε ακόμη: H πιο αιματηρή μέρα από την ανατροπή Μουμπάρακ

Δημοσιογράφος του Ρόιτερς μέτρησε 228 σάκους με πτώματα, αν και μια ακριβής καταμέτρηση είναι δύσκολη καθώς μερικά μετακινούνται και φορτώνονται σε φέρετρα για να απομακρυνθούν από το τέμενος Ιμάμ.

Γιατροί που βρίσκονται στο τέμενος είπαν πως τα πτώματα μεταφέρθηκαν εκεί απ’ ευθείας από ένα γειτονικό καταυλισμό διαδηλωτών που διαλύθηκε χθες από την αστυνομία, δήλωσε η Χέμπα Μοράγεφ, διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αίγυπτο, προσθέτοντας πως η ίδια μέτρησε 235 πτώματα.

«Αυτό σημαίνει πως ο απολογισμός θα είναι υψηλότερος», δήλωσε.

Τα πτώματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι τυλιγμένα σε λευκά σάβανα, βρίσκονται στο τέμενος Ιμάμ, στο βορειοανατολικό Κάιρο, για να παραληφθούν από συγγενείς. Στους απολογισμούς του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνονται συνήθως μόνο τα πτώματα που έχουν περάσει από νοσοκομεία.

Διαβάστε ακόμη: Ακόμα ένα βήμα προς τον εμφύλιο

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ