ΠΓΔΜ: Εγκρίθηκε η πρόταση Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος

ΠΓΔΜ: Εγκρίθηκε η πρόταση Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Ο Ζάεφ βρήκε τους 80 βουλευτές που απαιτούνταν - Τσίπρας: Ένα μεγάλο βήμα προς την κοινή μας επιτυχία - Θετικά μηνύματα από ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε απόψε την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών και έτσι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασίας.

Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης, γεγονός που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Με την αλλαγή του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ογδόντα βουλευτές, η ελάχιστη απαιτούμενη πλειοψηφία, ψήφισαν υπέρ και 39 ψήφισαν κατά, που σημαίνει πως η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αποφεύγει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ με αναρτήσεις που έκανε στο Τwitter επεσήμανε πως πρόκειται για«μία ιστορική ημέρα για τη χώρα» καθώς από εδώ και πέρα «η ΠΓΔΜ θα είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Συγκεκριμένα, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε: 

«Αγαπητοί πολίτες, σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τη χώρα μας. Μαζί γράψαμε ιστορία. Η συνέλευση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ακολουθώντας τη βούληση των πολιτών, με πλειοψηφία 2/3, μας επέτρεψε να βγούμε από τις ανοιχτές πύλες των μεγαλύτερων δυτικών συμμαχιών στον κόσμο. Η ΠΓΔΜ θα είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας!

Θέλω να εκφράσω τις πιο ειλικρινείς και άμεσες ευχαριστίες μου σε κάθε βουλευτή για αυτή την ιστορική απόφαση. Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τα γενναία μέλη του VMRO-DPMNE και του συνασπισμού, που έβαλαν το ενδιαφέρον του κράτους για τα κόμματα και ψήφισαν υπέρ. Το ταξίδι μας προς ένα καλύτερο μέλλον, προς την ένταξή μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, μόλις ξεκίνησε. Οι εργασίες θα συνεχιστούν μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας εναρμόνισης των τροπολογιών του Συντάγματος. Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενοποίηση».

Η κυβέρνηση είχε «παγώσει» την έναρξη της συνεδρίασης για περίπου 10 ώρες, προκειμένου να αποσπάσει τις ψήφους που χρειαζόταν από έδρες της αντιπολίτευσης.

Για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος απαιτούνται δύο ακόμα ψηφοφορίες. Η δεύτερη, όπου θα κριθούν οι ακριβείς τροποποιήσεις, απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 εδρών. Η τρίτη, όπου θα οριστικοποιηθεί η αναθεώρηση, απαιτεί εκ νέου 80 έδρες. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και τρεις μήνες, καθώς πριν την τελική πλειοψηφία το κείμενο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Τσίπρας: Συγχαρητήρια φίλε μου Ζόραν!

Με μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για«ένα μεγάλο βήμα προς την κοινή μας επιτυχία!».

Το μήνυμα του πρωθυπουργού αναφέρει: «Συγχαρητήρια φίλε μου Ζόραν Ζάεφ! Η αποψινή ψηφοφορία αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς την κοινή μας επιτυχία. Ένα πολύ σημαντικό βήμα για το ειρηνικό και ευημερές μέλλον των λαών μας!»

Στόλτενμπερκ: Εξαρτάται από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία

Την έγκριση του Κοινοβουλίου των Σκοπίων στην πΓΔΜ στην πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση καλωσορίζει ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Όπως αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Εξαρτάται από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς να ολοκληρώσουν τις εθνικές διαδικασίες σχετικά με τη συμφωνία για το ονοματολογικό και να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ».

Ντόναλντ Τουσκ: Ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά για να καταλάβετε την θέση που σας ανήκει στη διατλαντική μας κοινότητα

Μία ψήφος ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά για να καταλάβετε την θέση που σας ανήκει στη διατλαντική μας κοινότητα, αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter (στην τοπική γλώσσα) , ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για την έγκριση από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ της συνταγματικής αναθεώρησης.

Γιοχάνες Χαν: Αναμένω να γίνει απολύτως σεβαστή η ελεύθερη επιλογή όλων των βουλευτών

Την έγκριση της πρότασης Ζάεφ από το κοινοβούλιο των Σκοπίων στην ΠΓΔΜ χαιρετίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει: «Μεγάλη ημέρα για τη δημοκρατία στα Σκόπια. Συγχαίρω όλους όσοι αποφάσισαν να προχωρήσουν στον ευρωπαϊκό δρόμο. Αναμένω να γίνει απολύτως σεβαστή η ελεύθερη επιλογή όλων των βουλευτών, ειδικότερα εκείνων που απόψε διέβησαν τον Ρουβίκωνα. Χρειαζόμαστε πολιτική ικανότητα, όχι κομματικά παιχνίδια».

Κυβέρνηση: Έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για να τεθεί σε ισχύ η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών

Έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για την θέση σε ισχύ της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Συνεχίζουμε με περηφάνια για τα Βαλκάνια της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας, αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter o κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μετά την έγκριση της πρότασης του Ζόραν Ζάεφ για συνταγματική αναθεώρηση από το κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Επιβεβαιώνεται η δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών, προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και της σταθερότητας στην περιοχή, αναφέρει με ανάρτησή στο twitter και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Για σημαντικό θετικό βήμα κάνει λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Μέσων Ενημέρωσης Νίκος Παππάς αναφερόμενος στην έγκριση της πρότασης του Ζόραν Ζάεφ για συνταγματική αναθεώρηση από το κοινοβούλιο των Σκοπίων στην ΠΓΔΜ. Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο κ. Παππάς τονίζει: «Κερδήθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία για συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ. Σημαντικό θετικό βήμα. Προχωράμε».

Ο δρόμος για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι πλέον καθαρός επισημαίνει από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. «Πολύ θετική εξέλιξη για την ειρήνη, την ευημερία και την ανάπτυξη στα Βαλκάνια. Ο δρόμος για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπων είναι πλέον καθαρός. Συγχαρητήρια στον Ζόραν Ζάεφ και την κυβέρνηση του», αναφέρει.

Οφείλω να συγχαρώ τον Νίκο Κοτζιά για την δουλειά που έκανε σχολίασε η Όλγα Γεροβασίλη, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, η οποία βρισκόταν στον «αέρα» της ΕΡΤ, όταν πληροφορήθηκε για τις εξελίξεις στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.

Καταγγελίες για«χρηματισμό» βουλευτών της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ από τον Π. Καμμένο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο οποίος έχει απειλήσει με παραίτηση του κόμματός του από την κυβέρνηση σε περίπτωση που η Συμφωνία των Πρεσπών φτάσει στη Βουλή, επανέλαβε με ανάρτησή του στο Twitter τις καταγγελίες της σκοπιανής αντιπολίτευσης περί απόπειρας χρηματισμού βουλευτών μέχρι και με 2 εκατομμύρια ευρώ.

«Ποιός θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας οποίος δεν ψηφίζει κατά τις εντολές προφυλακίζεται και οποίος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000€ μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Άμυνας, παρά τις προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού πως δεν θα δεχθεί ενδοκυβερνητική διγλωσσία πλέον.