Εγκρίθηκε η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ

Εγκρίθηκε η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ

Απομένει η κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο για να καταβληθεί το τίμημα από τη Cosco.

«Πράσινο φως» έδωσε η γενική συνέλευση του ΟΛΠ στη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού, ενώ παράλληλα, εγκρίθηκε νέο μικρότερο διοικητικό συμβούλιο, χωρίς τη συμμέτοχη πλέον των δυο εκπρόσωπων των εργαζομένων.
Η έγκριση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου, αποτελεί το συμβατικό κείμενο με το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί ο νέος βασικός μέτοχος, η Cosco, το λιμάνι.

Η συγκεκριμένη σύμβαση, όπως και η συμφωνία μετόχων, θα πρέπει να περάσουν τώρα για κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο, ώστε να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση και να καταβληθεί το τίμημα από τον επενδυτή.

Από το κτίριο του Χρηματιστηρίου, όπου έγινε και η συνεδρίαση, πέρασε επίσης αντιπροσωπεία των εργαζομένων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ζητώντας την εξασφάλιση των εργασιακών τους σχέσεων ενόψει της ιδιωτικοποίησης των δύο λιμανιών.

Οι εργαζόμενοι αναφορικά με τις εργασιακές τους σχέσεις (βασικό αίτημα των πολυήμερων απεργιακών τους κινητοποιήσεων) υποστηρίζουν ότι η σύμβαση «πριμοδοτεί τις υπεργολαβίες σε βάρος των θεσπισμένων εργασιακών σχέσεων», ενώ καταγγέλλουν ότι «ενδεικτική του αποικιοκρατικού χαρακτήρα της είναι η πρόνοια του άρθρου 22 που απαγορεύει στο ελληνικό κράτος να νομοθετήσει μελλοντικά ενάντια στα συμφέροντα της Σύμβασης».

Υπογραμμίζουν ακόμα ότι αυτό το μοντέλο σύμβασης, σύμφωνα με πρόσφατη επιστολή του ΤΑΙΠΕΔ, θα επαναληφθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ιδιαίτερα αρνητικό προηγούμενο και για τις υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις που ακολουθούν.

Σημειώνεται πως από το πρωί, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και κλούβες είχαν παραταχθεί μπροστά από το κτίριο του Χρηματιστηρίου στη λεωφόρο Αθηνών λόγω της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των λιμενεργατών.