Έκαστος στο είδος του…και οι Έλληνες στους καφέδες

Έκαστος στο είδος του…και οι Έλληνες στους καφέδες

Ο ελληνικός καφές έχει γενέθλια -  Δύσκολες στιγμές επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες παραδοσιακών καφέ.

Από το 1919, ο ελληνικός καφές Λουμίδης Παπαγάλος τιμά την ιστορία του και καθιερώνει πρώτος την Ημέρα Ελληνικού Καφέ. Η 1η Οκτωβρίου αποτελεί, πλέον, ημέρα αφιερωμένη στην αγαπημένη συνήθεια για τους λάτρεις του ελληνικού καφέ, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση και την ιστορία. Μια συνήθεια που αναβιώνει κάθε φορά που  o αρωματικός καφές Λουμίδης Παπαγάλος μπαίνει στο φλιτζάνι, με τη μοναδική γεύση και το πλούσιο άρωμα που τον κάνει να ξεχωρίζει εδώ και 95 χρόνια.

Αποτελεί όμως δύσκολη υπόθεση  ο παραδοσιακός καφές όσον αφορά στο επιχειρηματικό επίπεδο. Η Αθήνα μετρά 2.500 μέλη-ιδιοκτήτες παραδοσιακών καφενείων, που σερβίρουν ελληνικό καφέ και γλυκό του κουταλιού.

Έχουν παραμείνει όμως σε στοές κάποια παραδοσιακά καφενεία  τα οποία σερβίρουν αυστηρά ελληνικό καφέ, έχουν μαρμάρινα τραπέζια και παλιά μωσαϊκά. Είναι χώροι στους  οποίους σύχναζαν χρόνια διανοούμενοι και λογοτέχνες .

Ο καφές έχει περάσει αρκετά στάδια. Ο θρυλικός φραπέ που γνώρισε μεγάλες δόξες τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, έχει υποστεί πια συντριπτική ήττα. Ο φραπέ ανακαλύφθηκε τυχαία κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης του 1957. Τότε ο Δημήτρης Βακόνδιος, πωλητής στο περίπτερο καφέδων και προϊόντων επεξεργασμένου γάλακτος του εισαγωγέα Ανδρέα Δρίτσα, κατά την διάρκεια …διαλλείματος και μη διαθέτοντας ζεστό νερό έβαλε στιγμιαίο καφέ Nescafe σε ένα σέικερ μαζί με κρύο νερό και ζάχαρη.
Τα κούνησε και δημιούργησε τον πρώτο καφέ φραπέ. Όπως ο ίδιος δήλωσε μετά από χρόνια, δε μπορούσε να συνειδητοποιήσει πως ένα απλό πείραμα τον οδήγησε στην εφεύρεση του διασημότερου αναψυκτικού στην Ελλάδα.

Πλέον όμως το φρέντο ( εσπρέσο και καπουτσίνο) έχει κερδίσει την πρωτιά ως αγαπημένο ρόφημα, αφού ο Έλληνας φέρεται να αλλάζει συνήθειες.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο μέσος Έλληνας το 2013 σύμφωνα με στοιχεία της Euromonitor,  ξόδεψε 448 ευρώ μηνιαίος για καφέ ,δηλαδή λίγο λιγότερο από τον βασικό μισθό σήμερα.

Όλο αυτό φυσικά οφείλεται στην εξέλιξη του επαγγέλματος. Ο παλιός καφετζής-μπουφετζής, πλέον έχει γίνει επιστήμονας  στο θέμα του καφέ. Είναι οι γνωστοί σε όλους μας μπαρίστες, οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι, παρακολουθούν σεμινάρια  στη χώρα μας αλλά και εκτός Ελλάδας.

Οι διαγωνισμοί ωστόσο στον χώρο του καφέ κάθε χρόνο αυξάνονται.

Έπειτα από όλα αυτά λοιπόν οι καταστηματάρχες έχουν να κάνουν με ένα αρκετά εκπαιδευμένο κοινό, το οποίο  μπορεί να διακρίνει το ποιοτικό, από το μη καλό προϊόν.