Το εκκολαπτόμενο «θαύμα» του Ρας αλ-Καϊμά

Το εκκολαπτόμενο «θαύμα» του Ρας αλ-Καϊμά

Ένα μικροσκοπικό εμιράτο, που φιλοδοξεί να «επισκιάσει» το Ντουμπάι και το Αμπού Ντάμπι.

Έχει έκταση μόλις 1.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κάτι λιγότερο από 300.000 κατοίκους και φιλοδοξεί να γίνει το νέο σημείο αναφοράς στα πλούσια Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα!

Σε ελεύθερη μετάφραση, η ονομασία του είναι «Η κορυφή της τέντας». Κάτι που λίγο-πολύ εξηγεί η γεωγραφική του θέση: από τα επτά εμιράτα των ΗΑΕ, το Ρας αλ Καϊμά είναι το βορειότερο.

Απέχει 45 λεπτά με το αυτοκίνητο από το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι. Τώρα, φιλοδοξεί να ανακτήσει λίγη από την παλιά αίγλη του, όταν ήταν κόμβος στο «Δρόμο του Μεταξιού» μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Στα σχέδια του εμίρη Σάουντι Μπιν Σακρ αλ Κασίμι είναι μέχρι το τέλους του 2014 το Ρας αλ-Καϊμά να έχει μετεξελιχθεί σε έναν μικρό τοπικό ανταγωνιστή στο Αμπού Ντάμπι και στο κοσμοπολίτικο Ντουμπάι.

«Σύμμαχοι» σε αυτήν την προσπάθεια είναι οι διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες Hilton και Rixos, μία «στρατιά» από κατασκευαστικές εταιρείες, ειδικοί εμπειρογνώμονες στην τουριστική βιομηχανία και η αεροπορική εταιρεία Air Arabia, που με τις οικονομικές πτήσεις της στοχεύει να μεταφέρει σύντομα κατά κύματα επενδυτές και επισκέπτες.

Ήδη, οι τοπικές αρχές αναφέρουν 73% πληρότητα στα πολυτελή θέρετρα που δεσπόζουν στις αμμουδερές παραλίες του εμιράτου. Χάρη, δε, στον κατασκευαστικό «οργασμό», οι διαθέσιμες ξενοδοχειακές κλίνες στο εμιράτο θα αυξηθούν εντός των προσεχών μηνών στις 4.800: ήτοι 60% περισσότερες συγκριτικά με πέρυσι!

Πάνω από 1.000 πολυτελείς βίλες στο Αλ Χαρμά «μοσχοπουλήθηκαν», εν τω μεταξύ, σε διεθνείς επενδυτές στον τομέα των ακινήτων, έναντι 3.800 δολαρίων το τετραγωνικό: 20-30% φθηνότερα από το απλησίαστο για τους πολλούς Ντουμπάι.

Έτερο ισχυρό δέλεαρ για όσους αποφασίσουν να κάνουν επενδυτική «απόβαση» στο αναπτυσσόμενο εμιράτο είναι βέβαια και ο συνδυασμός εμπιστευτικότητας και πλήρους απαλλαγής των ξένων εταιρειών από την τοπική φορολογία.

Διαβάστε ακόμη: Αυτοί είναι οι «φορολογικοί παράδεισοι» του πλανήτη