Εκλογές ΝΔ: Οι συμμαχίες που θα κρίνουν την επόμενη μέρα

Εκλογές ΝΔ: Οι συμμαχίες που θα κρίνουν την επόμενη μέρα
ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΔ 2015 - ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ

Τα γαλάζια στρατόπεδα όπως διαμορφώνονται τώρα και τα σενάρια ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών.

Η επόμενη μέρα στη ΝΔ βρίσκει τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι αυτοί που θα διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος στον β’ γύρο στις 10 Ιανουαρίου.  Αν και τα επίσημα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά το απόγευμα, οι μέχρι τώρα πληροφορίες δίνουν ποσοστό περί το 40% στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και περί το 30% στον Κυριάκο Μητσοτάκη.  Ποσοστό 20% φαίνεται ότι συγκεντρώνει ο Απόστολος Τζιτζικώστας και το 10% φαίνεται να αγγίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Τα ποσοστά αυτά αν είναι τα τελικά αφήνουν ανοιχτό το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι συμμαχίες και οι αποφάσεις των άλλων δύο υποψηφίων, του Άδωνι Γεωργιάδη και του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Στο στρατόπεδο του κ. Γεωργιάδη, τα πράγματα φαίνονται κάπως πιο ξεκάθαρα, αφού θεωρείται βέβαιο ότι θα εκφράσει τη στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς όπως έχει δηλώσει και το προηγούμενο διάστημα είναι πολλά στα οποία συμφωνεί με τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Σαμαρά, ειδικά στα θέματα της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, ο Αδωνις Γεωργιάδης είχε «ξεσπαθώσει» τις προηγούμενες ημέρες κατά του Β.Μεϊμαράκη σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του Απόστολου Τζιτζικώστα τα πράγματα δεν αναμένεται να είναι τόσο καθαρά. Ο περιφερειάρχης Μακεδονία εμφανίστηκε ενωτικός μετά το αποτέλεσμα, ενώ στο δικό του στρατόπεδο επικρατεί η απογοήτευση.  Δεδομένης της σκληρής κόντρας που είχε με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, και ειδικά μετά το φιάσκο της 22 Νοεμβρίου, θεωρείται απίθανο να τον στηρίξει.

Από την άλλη δύσκολα θα τοποθετηθεί επίσημα και υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί εκ των βουλευτών που τον στηρίζουν σε χτεσινοβραδινή σύσκεψη στο επιτελείο του, εισηγήθηκαν να ανακοινωθεί η στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ωστόσο ακόμα δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις ενώ στα σενάρια που εξετάζονται είναι και η ψήφος κατά συνείδηση, καθώς το πρόβλημα του στρατοπέδου του κ. Τζιτζικώστα είναι το ετερόκλητο ακροατήριο το οποίο συσπείρωσε και το οποίο είναι σχεδόν αδύνατο να ακολουθήσει συντεταγμένα μια γραμμή όποια και αν είναι αυτή.

Η επικράτηση του κ. Μεϊμαράκη και η δεύτερη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις κομματικών παραγόντων επιβεβαιώνει την μετριοπαθή, καραμανλική, κεντροδεξιά φυσιογνωμία της ΝΔ και αποτελεί πρόκριμα για συναινετική αντιπολίτευση έναντι της κυβέρνησης Τσίπρα. Την πλέον σκληρή γραμμή έναντι της αριστερής κυβέρνησης είχε υιοθετήσει κατά την προεκλογική περίοδο ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης και δευτερευόντως ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Αντίθετα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μέχρι το τέλος αν και απέρριπτε κάθε σκέψη για συγκυβέρνηση, εντούτοις έλεγε ότι η ΝΔ θα στηρίζει τα μέτρα εκείνα για τα οποία πιστεύει ότι είναι για το καλό της χώρας. Παράλληλα είναι σαφής η φιλελεύθερη πολιτική φυσιογνωμία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διαβάστε ακόμη:

Εκλογές ΝΔ: O Βαγγέλης Μεϊμαράκης εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη