Εκλογές στη Βρετανία: Ο Σούνακ απειλείται με τη μεγαλύτερη ήττα των Τόρις εδώ και 200 χρόνια

Εκλογές στη Βρετανία: Ο Σούνακ απειλείται με τη μεγαλύτερη ήττα των Τόρις εδώ και 200 χρόνια
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το κόμμα αντιμετωπίζει «εκλογική εξαφάνιση» στις εκλογές της 4ης Ιουλίου.

Τρεις βρετανικές δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν αργά το Σάββατο παρουσίασαν μια ζοφερή εικόνα για το Συντηρητικό Κόμμα (Τόρις) του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ και ένας δημοσκόπος προειδοποίησε ότι το κόμμα αντιμετωπίζει «εκλογική εξαφάνιση» στις εκλογές της 4ης Ιουλίου.

Οι δημοσκοπήσεις έρχονται λίγο περισσότερο από τα μισά της προεκλογικής εκστρατείας, μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία τόσο οι Συντηρητικοί όσο και οι Εργατικοί παρουσίασαν τα προγράμματά τους, και λίγο πριν οι ψηφοφόροι αρχίσουν να παραλαμβάνουν τις επιστολικές ψήφους.

Ο Σουνάκ εξέπληξε πολλούς στο κόμμα του ανακοινώνοντας πρόωρες εκλογές στις 22 Μαΐου, ενάντια στις ευρέως διαδεδομένες προσδοκίες ότι θα περίμενε μέχρι αργότερα μέσα στο έτος για να δώσει περισσότερο χρόνο στο βιοτικό επίπεδο να ανακάμψει μετά τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών.

Η εταιρεία ερευνών αγοράς Savanta διαπίστωσε 46% υποστήριξη για το Εργατικό Κόμμα του Κίρ Στάρμερ, αυξημένη κατά 2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση πέντε ημέρες νωρίτερα, ενώ η υποστήριξη για τους Συντηρητικούς μειώθηκε κατά 4 μονάδες στο 21%. Η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 12 έως τις 14 Ιουνίου για λογαριασμό της Sunday Telegraph.

Το προβάδισμα των Εργατικών με 25 μονάδες ήταν το μεγαλύτερο από την εποχή της πρωθυπουργίας της προκατόχου της Σούνακ, Λιζ Τρας, τα σχέδια της οποίας για μείωση των φόρων ώθησαν τους επενδυτές να εγκαταλείψουν τα βρετανικά κρατικά ομόλογα, ανεβάζοντας τα επιτόκια και αναγκάζοντας την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι αυτές οι εκλογές δεν θα μπορούσαν να είναι τίποτα λιγότερο από εκλογική εξαφάνιση για το Συντηρητικό Κόμμα», δήλωσε ο Κρις Χόπκινς, διευθυντής πολιτικής έρευνας της Savanta.

Μια ξεχωριστή δημοσκόπηση της Survation, που δημοσιεύθηκε από τους Sunday Times, ανοίγει νέα καρτέλα, προέβλεπε ότι οι Συντηρητικοί θα μπορούσαν να καταλήξουν με μόλις 72 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων των 650 μελών – τη χαμηλότερη στην σχεδόν 200χρονη ιστορία τους – ενώ οι Εργατικοί θα κέρδιζαν 456 έδρες.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 31 Μαΐου έως τις 13 Ιουνίου.

Σε ποσοστό, η δημοσκόπηση της Survation έδινε στους Εργατικούς 40% και στους Συντηρητικούς 24%, ενώ το κόμμα Reform UK του πρώην επικεφαλής της εκστρατείας για το Brexit Νάιτζελ Φάρατζ – ένας δεξιός διεκδικητής των Συντηρητικών – είχε 12%.

Μια τρίτη δημοσκόπηση, της Opinium για την κυριακάτικη εφημερίδα Observer, ανοίγει νέα καρτέλα και διεξήχθη από τις 12 έως τις 14 Ιουνίου, έδειξε επίσης ότι οι Εργατικοί βρίσκονται στο 40%, οι Συντηρητικοί στο 23% και η Μεταρρύθμιση στο 14%, με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να υποχωρούν έναντι των μικρότερων αντιπάλων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com