Εκπνέει η προθεσμία για φορολογικές εκκρεμότητες και έπονται οι ρυθμίσεις

Εκπνέει η προθεσμία για φορολογικές εκκρεμότητες και έπονται οι ρυθμίσεις
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει τον Ιάκωβο, άνεργο 41 χρονών, να βρίσκεται στο δικαστικό τμήμα της εφορίας Χολαργού για να ρυθμίσει τα χρέη του, Χολαργός , Παρασκευή 24 Απριλίου 2015. Πρόσφατα η εφορία του έστειλε σημείωμα προειδοποιώντας τον ότι θα προβεί σε κατάσχεση της περιουσίας του. «Όταν ζούσε η μητέρα μου τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά» συνηθίζει να λέει. «Είχαμε τη σύνταξή της, μπορούσαμε να πληρώνουμε τους λογαριασμούς, έβρισκα ένα ζεστό μαγειρεμένο φαγητό». «Είναι πολύ άσχημο πράγμα να μην έχεις κανέναν στον κόσμο, αν κάποιος πριν από τρία χρόνια μου έλεγε πως θα μαζεύω κουτάκια αλουμινίου για να ζήσω, δε θα μπορούσα να τον πιστέψω, θα τον περνούσα για τρελό», Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τελευταία μέρα για πληρωμές στην Εφορία - Στην τελική ευθεία για την ενεργοποίησή τους οι εξαγγελίες για ρυθμίσεις οφειλών.

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την τακτοποίηση μιας σειράς φορολογικών υποχρεώσεων, από φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ μέχρι ΦΠΑ και τέλη κυκλοφορίας, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή και η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα χρέη της πανδημίας.

Ειδικότερα, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ιδιοκτήτες ακινήτων και οχημάτων και επιχειρήσεις με φορολογικές εκκρεμότητες θα πρέπει σήμερα, μέχρι το τέλος της ημέρας, να πληρώσουν για τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος για το 2022. Πρόκειται για οφειλές που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι συνολικά, το 2023, οι εισπράξεις από φόρους προβλέπεται να ανέλθουν σε 56,7 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκεκριμένα, σήμερα λήγει η προθεσμία για τις εξής υποχρεώσεις:

1 – Τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για το 2022, ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ.

2 – Τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ για το 2022, περίπου 300 εκατ. ευρώ.

3 – Επίσης, φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα και βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb, θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις του 2022 στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

4 – Τα ζευγάρια που επιθυμούν να υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβάλλουν σχετικό αίτημα στην ΑΑΔΕ.

5 – Πληρωμή ΦΠΑ Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

6 – Δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής και ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών.

7 – Τέλη κυκλοφορίας για το 2023, συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Επίσης, όσοι το επιθυμούν, θα πρέπει να θέσουν τα αυτοκίνητα τους σε ακινησία μέσω ηλεκτρονικής δήλωσης στην εφαρμογή myCar της ΑΑΔΕ. Πρακτικά, ο κάτοχος του οχήματος μπορεί να το θέσει σε ακινησία, χωρίς να βγάλει τις πινακίδες κυκλοφορίας, δηλώνοντας το χώρο στάθμευσης του οχήματος στο διάστημα ακινησίας.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να μπουν στη ρύθμιση για πληρωμή τελών κυκλοφορίας «με το μήνα» από τον Απρίλιο.

Εξάλλου, με το νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή εντός των ημερών το υπουργείο Οικονομικών ψηφίζονται και τίθενται σε άμεση εφαρμογή μια σειρά από ευνοϊκές ρυθμίσεις που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση και οι οποίες προβλέπεται να ανακουφίσουν εκατομμύρια επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις 

– Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δυνατότητα ένταξης χρεών σε νέες ρυθμίσεις για συνεπείς οφειλέτες. Ειδικότερα, όσοι απέκτησαν χρέη την περίοδο από 1.11.2021 θα μπορούν να τα εντάξουν σε 36 ή 72 δόσεις, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 30 ευρώ και με επιτόκιο 4,37% και 5,87% αντίστοιχα.

– Οι οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμιση των 72 ή 120 δόσεων θα μπορούν να επανενταχθούν, αρκεί να κάνουν τη σχετική αίτηση έως 31.7.2023 και να πληρώσουν δύο δόσεις εφάπαξ. Το επιτόκιο της ρύθμισης ανέρχεται στο 3%. Δεύτερη ευκαιρία έχουν και όσοι έχασαν τη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων για χρέη που δημιουργήθηκαν στην πανδημία. Οι 36 δόσεις είναι άτοκες και οι 37 ή 72 δόσεις επιβαρύνονται με επιτόκιο 2,5%.

– Η πλατφόρμα για την ενεργοποίηση πληρωμής τελών κυκλοφορίας «με το μήνα» αναμένεται να ανοίξει πριν το Πάσχα και θα δίνει δυνατότητα πληρωμής του 1/12 των τελών για κυκλοφορία του οχήματος για ένα μήνα, των 2/12 για κυκλοφορία 2 μήνες κ.ο.κ..

– Θεσπίζεται επιβράβευση 1.500 έως 2.000 ευρώ για φορολογούμενους που ενημερώνουν την ΑΑΔΕ μέσω της εφαρμογής Appodixi για περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

– Συνεχίζεται για όλο το 2023 η επιστροφή ΕΦΚ σε 320.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες.

– Παρατείνεται το καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, μέχρι το τέλος του 2023. Εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής 13% ή υπερμειωμένος συντελεστής 6% στις μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους, καθώς και στην εστίαση και το τουριστικό πακέτο, μειωμένος συντελεστής στις υπηρεσίες που παρέχονται από γυμναστήρια και σχολές εκμάθησης χορού, μειωμένος συντελεστής 13% για τα εισιτήρια για ζωολογικούς κήπους, εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών για τα οποία ο συντελεστής του φόρου είναι 6%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: