Εκπτωτικός Νοέμβριος σε φόντο ανατιμήσεων

Εκπτωτικός Νοέμβριος σε φόντο ανατιμήσεων
Âéôñßíá êáôáóôÞìáôïò óôçí ïäü Åñìïý äéáöçìßæåé ôéò åêðôþóåéò ðïõ îåêéìíïýí áýñéï 13 Éïõëßïõ óå üëç ôç ÷þñá êáé èá äéáñêÝóïõí ìÝ÷ñé ôï ôÝëïò Áõãïýóôïõ, ÊõñéáêÞ 12 Éïõëßïõ 2020. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενδιάμεσες εκπτώσεις 1-15 και Black Friday στις 26 του μηνός - Προσδοκίες για τόνωση της ζήτησης στα εμπορικά καταστήματα αλλά και κατάργηση του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Με τις ανατιμήσεις να έχουν κάνει ήδη “πρεμιέρα”, ο εκπτωτικός μήνας Νοέμβριος έχει το όνομα αλλά όχι και τη …χάρη.

Τα εμπορικά γεγονότα αρχίζουν σήμερα με τις ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις και κορυφώνονται με τη Black Friday, την τέταρτη Παρασκευή του μήνα, στις 26 Νοεμβρίου. Ο εμπορικός κόσμος, όπως δηλώνουν επιχειρηματίες, δημιουργεί ευκαιρίες για τους καταναλωτές κόντρα στο κλίμα ανατιμήσεων. Σημειώνεται ότι οι ανατιμήσεις σε μια σειρά αγαθών, στις οποίες αναγκάζονται να προβούν οι επιχειρήσεις εξαιτίας της διαταραχής στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα, ήτοι τα υψηλά κόστη πρώτων υλών, μεταφορικών και ενέργειας, περιορίζουν σε ένα βαθμό τις δυνατότητες για οριζόντιες και γενναίες εκπτώσεις. Πάντως στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης, αυτές τις ημέρες αναμένεται κινητικότητα. Εξάλλου, η διεθνής διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα, σε αντίθεση με την ενεργειακή κρίση, δεν επηρεάζει στον ίδιο βαθμό τις εμπορικές επιχειρήσεις του κλάδου ένδυσης όπως τις παραγωγικές και εξαγωγικές βιομηχανίες και τα προϊόντα μεγάλου όγκου και μικρής αξίας, που επιβαρύνονται κατά βάση από τα υψηλά μεταφορικά κόστη.

Παρά την επιφυλακτικότητα των καταναλωτών, λόγω των αυξημένων δαπανών και των ανατροπών στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς που συνεπάγονται οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη, ο εμπορικός κόσμος προσβλέπει σε τόνωση της ζήτησης. Στην Black Friday αλλά και την Cyber Monday (ειδικά για αγορές μέσω διαδικτυου), εναποθέτουν τις προσδοκίες τους οι αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, οικιακού εξοπλισμού κ.ο.κ..

Οι εταιρείες έχουν στραφεί τους τελευταίους μήνες στην αποθεματοποίηση και στις μεγάλες παραγγελίες προκειμένου να προετοιμαστούν για τη σεζόν της υψηλής ζήτησης έχοντας να διαχειριστούν δεκαπλάσια κόστη για παραγγελίες από την Κίνα. Εξυπηρετούνται κατά βάση από υφιστάμενους προμηθευτές στην Ευρώπη ενώ αναζητούν και νέους προκειμένου να μειώσουν το κίνδυνο ελλείψεων ενόψει Χριστουγέννων. Για το θέμα, στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι οι ελλείψεις δεν έχουν αγγίξει τόσο την ελληνική αγορά αλλά μετά τη Black Friday και τα Χριστούγεννα είναι πιθανόν να γίνουν αισθητές. Επίσης, καθώς έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια απορρόφησης του αυξημένου κόστους, οι ανατιμήσεις τελικών προϊόντων και υπηρεσιών είναι μονόδρομος σε ορισμένους κλάδους. Εξάλλου, προηγήθηκε ένας δύσκολος Σεπτέμβριος, εμπορικά, με την ανάκαμψη που φάνηκε στην έναρξη του Οκτωβρίου να εξανεμίζεται από την κακή ψυχολογία που δημιούργησαν οι εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο. Αυτό επισημαίνουν οι επιχειρηματίες ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ελλ.Στατ. για τον Αύγουστο δείχνουν αύξηση 6,6% στον όγκο πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας, με διψήφια αύξηση στο τζίρο του κλάδου ένδυσης-υπόδησης σε σύγκριση με την περσινή χαμηλή βάση.

Σε συνέχεια των παραπάνω ανεμένεται με ενδιαφέρον τόσο η συμπεριφορά των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων στις φθινοπωρινές εκπτώσεις που θα διαρκέσουν έως 15 Νοεμβρίου. Ο μέγιστος αριθμός πελατών ανά κατάστημα ορίζεται σε ένα άτομο ανά δύο τ.μ.. Τα καταστήματα την άλλη Κυριακή, 7 Νοεμβρίου, θα μπορούν να λειτουργήσουν με προτεινόμενο ωράριο, από τις 11.00 έως τις 18.00. Μέχρι το τέλος του έτους τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά άλλες δύο Κυριακές, 12 και 19 Δεκεμβρίου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και των υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης. Η ηγεσία του ΕΣΑ διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό για την ασφάλεια των εμπορικών αγορών ενώ επαναφέρει το θέμα της άμεσης κατάργησης του παρωχημένου, όπως σημειώνει, θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων οι οποίες, όπως τονίζει, παρά τις  διαβεβαιώσεις των αρμοδίων δεν έχουν ακόμα καταργηθεί. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΣΑ και άλλοι εμπορικοί σύλλογοι έχουν ζητήσει την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ως θεσμό που δεν αποδίδει και συντηρεί στρεβλώσεις στην αγορά.