Εκρηκτικό κλίμα στην κυβέρνηση για τον ΟΛΠ

Εκρηκτικό κλίμα στην κυβέρνηση για τον ΟΛΠ

«Γκρίνια» για τη μια και μοναδική προσφορά – Αν η Cosco δεν ανεβάσει το τίμημα, η ιδιωτικοποίηση απειλείται με «ναυάγιο».

Ανοικτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για την πώληση του 67% του ΟΛΠ, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη σύγκρουση του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.  Ο κ. Δρίτσας σε συνέντευξη του κράτησε σαφείς αποστάσεις από το ΤΑΙΠΕΔ και τους χειρισμούς του στη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του ΟΛΠ , αφήνοντας παράλληλα και αιχμές για την εξέλιξη του διαγωνισμού και τη μια και μοναδική προσφορά που κατατέθηκε.

Σε συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη στην εκπομπή ΕΡΤ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ τόνισε οι «για ένα διεθνή διαγωνισμό με επίδικο το πρώτο λιμάνι της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου και της Ευρώπης, με τόσο μεγάλες προοπτικές, δεν είναι το καλύτερο, η τελική φάση του διαγωνισμού να οδηγεί στο να υπάρχει μόνο μια προσφορά».

Σε ερώτηση «γιατί πιστεύει ότι είναι μόνο μια η προσφορά και όχι περισσότερες για το λιμάνι του Πειραιά» απάντησε ότι «τη διαγωνιστική διαδικασία και την ευθύνη της την έχει το ΤΑΙΠΕΔ και αυτό θα πρέπει να απαντήσει» και επανέλαβε ότι το να είναι μόνο μια η προσφορά για ένα διεθνή διαγωνισμό δεν είναι ότι καλύτερο.

Προβληματισμένα είναι όμως και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, η οποία έχει «ποντάρει» πολλά στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση.

Από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ επιδίωξη είναι να εξασφαλίσει μια πολύ καλύτερη προσφορά από τους Κινέζους της Cosco, η οποία θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές δυνατότητες και τις προοπτικές του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Tο τίμημα της πρώτης προσφοράς κρατείται ως «επτασφράγιστο μυστικό», παρότι πρόκειται για μεταβίβαση δημόσιας περιουσίας. Παράγοντες της αγοράς πάντως εκτιμούν ότι το τίμημα που υπέβαλε η Cosco κινήθηκε στα επίπεδα των 250 με 280 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στη χρηματιστηριακή αξία του Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου ενός εύλογου premium.