Εκρήξεις με τουλάχιστον 43 νεκρούς στον Λίβανο

Εκρήξεις με τουλάχιστον 43 νεκρούς στον Λίβανο

Οι δύο ταυτόχρονες εκρήξεις στην Τρίπολη έρχονται να ενισχύσουν το νέο κύμα βίας στη χώρα.

Τουλάχιστον 43 νεκροί και 500 τραυματίες είναι ο απολογισμός των δύο επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα που σημειώθηκαν σήμερα έξω από μουσουλμανικά τεμένη στην Τρίπολη, τη μεγαλύτερη πόλη του βορείου Λιβάνου.

Η πρώτη έκρηξη έγινε στο σουνιτικό τέμενος Τάκουα και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 14 άνθρωποι. Ακολούθησε μια δεύτερη έκρηξη, έξω από το τέμενος Αλ Σαλάμ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Λιβάνου, στην περίπτωση αυτή ανατινάχθηκε ένα αυτοκίνητο φορτωμένο με 100 κιλά εκρηκτικών.

Οι επιθέσεις στην Τρίπολη, της οποίας οι κάτοικοι είναι στην πλειοψηφία τους Σουνίτες, αποτελούν τις μεγαλύτερες και φονικότερες στην πόλη από το τέλος του εμφυλίου του Λιβάνου. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγο μετά το πέρας της πρωινής προσευχή κι έρχονται μόλις μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις σε σιιτικό τέμενος σε προάστιο που διοικείται από τη Χεζμπολάχ στη Βυρηττό.

Η έξαρση της βίας στο Λίβανο σχετίζεται άμεσα με τον πόλεμο στη γειτονική Συρία, καθώς η Χεζμπολάχ στηρίζει με τις δυνάμεις της τον πρόεδρο Μπασάρ αλ- Άσαντ, ενώ χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες που έχουν εισρεύσει στη χώρα για να βρουν καταφύγιο.

Διαβάστε ακόμη: Μια προαναγγελθείσα θηριωδία

Λιβανέζοι αξιωματούχοι κάλεσαν τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν ψύχραιμοι και ζήτησαν να επικρατήσει ηρεμία καθώς η ένταση στην πόλη κορυφώνεται, ως αποτέλεσμα της διάχυσης της συριακής κρίσης στο γειτονικό Λίβανο. Στο πρόσφατο παρελθόν σουνίτες ένοπλοι έχουν συγκρουστεί με ομάδες αλαουιτών μαχητών στην περιοχή.

Ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας Ασράφ Ρίφι, το σπίτι του οποίου υπέστη ζημιές από τη δεύτερη έκρηξη, προειδοποίησε ότι μαζεύονται σύννεφα βίας στον Λίβανο. «Ακόμη είμαστε στην αρχή της θύελλας και πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε το έθνος. Η θύελλα αυτή έχει εξελιχθεί σε έναν τεράστιο, σοβαρό κίνδυνο», τόνισε.

Αυτόπτες μάρτυρες από τις περιοχές όπου σημειώθηκαν οι δύο επιθέσεις είπαν ότι οι ντόπιοι κατηγορούσαν την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ για τις εκρήξεις. Η Χεζμπολάχ πάντως σε ανακοίνωσή που εξέδωσε καταδίκασε τις επιθέσεις και εξέφρασε την αλληλεγγύη της στα θύματα, λέγοντας ότι μπήκαν στο στόχαστρο στο πλαίσιο «μιας προσπάθειας να βυθιστεί ο Λίβανος στο χάος και την καταστροφή».

Ο ιμάμης του τεμένους Τάκουα, ο Σάλεμ αλ Ράφεϊ, έχει εκφράσει ξεκάθαρα την υποστήριξή του στους σουνίτες αντάρτες της Συρίας και στους Λιβανέζους σουνίτες που πολεμούν το καθεστώς του Άσαντ.

Από τις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τη διπλή επίθεση και επανέλαβε ότι «η τρομοκρατία και η χρήση βίας εναντίον πολιτών είναι απολύτως απαράδεκτες». Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός της η Άστον ζητά να ερευνηθεί το συντομότερο δυνατόν το θέμα και καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την «ενότητα και τη σταθερότητα» στον Λίβανο.