EKT: Έγινε το πρώτο βήμα για το ελληνικό χρέος

EKT: Έγινε το πρώτο βήμα για το ελληνικό χρέος
epa05997499 Mario Draghi, President of the European Central Bank (ECB) and Chair of the European Systemic Risk Board, attends a hearing of the European Parliament Committee on Economic and Monetary Affairs (ECON) in Brussels, Belgium, 29 May 2017. Daghi attends the hearing to present and discuss the ECB's perspective on economic and monetary developments. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Πώς σχολιάζει η κεντρική τράπεζα την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα.

Ως πρώτο βήμα για διασφάλιση της βιωσιμότητας του (ελληνικού) χρέους χαρακτηρίζει, με ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την απόφαση του Eurogroup.

Στη χθεσινή συνεδρίαση η Ελλάδα εξασφάλισε μία πιο μεγάλη δόση απ’ ό,τι αναμενόταν, ύψους 8,5 δισ. ευρώ, και πιο «γενναιόδωρες υποσχέσεις» για το χρέος, χωρίς όμως να διασφαλίζει τη σφραγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τα βασικά σημεία της χθεσινής συμφωνίας είναι τα ακόλουθα:

Πρώτον, επέκταση των ωριμάνσεων των τοκοχρεολυσίων του δανείου του EFSF από «καθόλου μέχρι και 15 χρόνια» (0-15 έτη).

Δεύτερον, καθορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά τη λήξη του προγράμματος, ύψους 3,5%, μέχρι το 2022 και από εκεί και μέχρι το 2060 «ίσα με 2% ή παραπάνω αλλά σίγουρα κοντά», όπως λέει χαρακτηριστικά η δήλωση του Eurogroup.

Τρίτον, αποφασίστηκε η επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες (SNP’s και ΑΝFA’s). Ολα τα παραπάνω μέτρα θα τεθούν σε ισχύ με τη λήξη του προγράμματος το 2018 και αν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ