ΕΚΤ: Κορυφαίοι αξιωματούχοι συνιστούν… υπομονή για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων

ΕΚΤ: Κορυφαίοι αξιωματούχοι συνιστούν… υπομονή για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων
A man shelters from the rain under an umbrella as he walks past the Euro currency sign in front of the former European Central Bank (ECB) building in Frankfurt am Main, western Germany, on July 27, 2023 ahead of thr ECB's monthly announcement on eurozone monetary policy. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προειδοποιούν για τις αρνητικές συνέπειες μιας γρήγορης μείωσης του κόστους δανεισμού.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν φαίνεται πιθανό να μειώσει τα επιτόκια ξανά σύντομα, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και διοικητή της Bundesbank, Joachim Nagel. Σε ομιλία του τη Δευτέρα, ο Nagel επεσήμανε την ανάγκη οι κεντρικοί τραπεζίτες να παραμείνουν σε επιφυλακή λόγω της έντονης αβεβαιότητας που επικρατεί στην οικονομία και τις πληθωριστικές πιέσεις. Επανέλαβε επίσης ότι οι μελλοντικές αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα δεδομένα και κάθε συνεδρίαση.

«Μεταφορικά μιλώντας, δεν μας βλέπω στην κορυφή ενός βουνού από την οποία θα κατέβουμε αναπόφευκτα», δήλωσε ο Nagel. «Αντίθετα, μας βλέπω σε μια κορυφογραμμή όπου πρέπει ακόμη να βρούμε το σωστό σημείο για περαιτέρω κάθοδο».

Τα σχόλια του Nagel έρχονται να προστεθούν σε ανάλογες δηλώσεις άλλων αξιωματούχων της ΕΚΤ, που προειδοποιούν για τις αρνητικές συνέπειες μιας γρήγορης μείωσης του κόστους δανεισμού. Ο Ιρλανδός συνάδελφός του, Gabriel Makhlouf, άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ μπορεί να μην συνεχίσει καθόλου την πολιτική περαιτέρω χαλάρωσης, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Σλοβάκος Peter Kazimir δήλωσε ότι οι policymakers δεν έχουν ακόμη νικήσει το «θηρίο του πληθωρισμού» και τόνισε ότι η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα είναι καθοριστική για να αποφασιστεί αν θα προχωρήσουν σε περαιτέρω περικοπές ή όχι. Ο Martins Kazaks της Λετονίας υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός δεν θα επανέλθει.

Οι πιέσεις στις τιμές έχουν αυξηθεί πρόσφατα και η αύξηση των μισθών επιταχύνθηκε στις αρχές του έτους, προσφέροντας ώθηση στην ιδιωτική κατανάλωση τους επόμενους μήνες.

Η επιφυλακτικότητα των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής να δεσμευτούν για περαιτέρω δράση ακολουθεί τη διαμάχη γύρω από την πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ από τότε που αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων σε ποσοστό ρεκόρ 4% τον περασμένο Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: