«Γεράκι» της ΕΚΤ προειδοποιεί: Αυτοί είναι οι κίνδυνοι περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων

«Γεράκι» της ΕΚΤ προειδοποιεί: Αυτοί είναι οι κίνδυνοι περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων
04 June 2024, Hesse, Frankfurt/Main: The entrance to the headquarters of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν θεωρεί ότι η ΕΚΤ πρέπει να είναι προσεκτική στις επόμενες κινήσεις της, ώστε να αποφύγει ανεπιθύμητες οικονομικές αναταράξεις.

Περαιτέρω μειώσεις του κόστους δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ενδέχεται να προκαλέσουν ισχυρότερο αντίκτυπο στη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ και στον πληθωρισμό, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

«Εάν η αρχική υπόθεση των τριών μειώσεων των επιτοκίων υλοποιηθεί και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν ανταποκριθεί, αυτό θα είχε σίγουρα αντίκτυπο στη συναλλαγματική ισοτιμία και μαζί με αυτήν στον πληθωρισμό», δήλωσε ο Χόλτσμαν στον ORF σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

Η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης, φτάνοντας το 3,75%. Παρά τη μείωση, οι επενδυτές παραμένουν προβληματισμένοι για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και οι προοπτικές αβέβαιες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν βελτιωθεί, αλλά απέφυγε να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων. Ο Γκαμπριέλ Μακλούφ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σημείωσε ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού προχωρά, αλλά ο ρυθμός παραμένει ασαφής και ο δρόμος για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων είναι ανώμαλος.

Ο Χόλτσμαν, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, ήταν ο μόνος που διαφώνησε με την απόφαση για μείωση των επιτοκίων, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις πρέπει να καθοδηγούνται από τα δεδομένα. Ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να είναι «στον αυτόματο πιλότο» όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων, ενώ άλλοι αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι οι μελλοντικές μειώσεις πρέπει να είναι σταδιακές και βασισμένες στα τελευταία δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: