ΕΚΤ: Πότε θα “πέσουν οι τίτλοι του τέλους” για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

ΕΚΤ: Πότε θα “πέσουν οι τίτλοι του τέλους” για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured in Frankfurt am Main, western Germany, on March 12, 2020. - The ECB's governing council left its key interest rates unchanged but unveiled fresh stimulus to keep liquidity flowing in the face of the worsening coronavirus crisis, joining efforts by central banks around the world. (Photo by Daniel ROLAND / AFP) Photo: AFP

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται επιτέλους να συμμετάσχει στην παγκόσμια κούρσα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής για να αντιμετωπίσει τα αλλεπάλληλα ρεκόρ του πληθωρισμού εκτιμά το Bloomberg.

Σχεδόν τρεις μήνες από τότε που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πραγματοποίησε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, η ομόλογή της στην ευρωζώνη θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα το τέλος της αγοράς ομολόγων και θα ξεκινήσει επίσημα την αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση του κόστους δανεισμού τον Ιούλιο.

Η ΕΚΤ δίστασε να αφαιρέσει τα μέτρα τόνωσης, ενώ μετράει τις επιπτώσεις από τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία. Αντίθετα, οι περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει σε αυτό το δρόμο, και ορισμένες μάλιστα επιταχύνουν τον ρυθμό. Η Fed διπλασίασε την ταχύτητα της ανόδου των επιτοκίων τον περασμένο μήνα με αύξηση κατά μισή μονάδα και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Αυστραλία την Τρίτη και την Ινδία την Τετάρτη θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της με ταχύτερες κινήσεις επίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο και με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη τώρα στο 8,1%, υπάρχει σαφής συναίνεση στην ΕΚΤ για την ανάγκη να ξεκινήσει. Η συζήτηση τώρα εντός του Διοικητικού Συμβουλίου επικεντρώνεται στο εάν οι αυξήσεις κατά 0,25% είναι αρκετές και στο πόσο υψηλά θα βρεθούν τελικά τα επιτόκια το επόμενο έτος.

Ο διοικητής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Ρόμπερτ Χόλτσμαν λέει ότι οτιδήποτε λιγότερο από μια κίνηση μισής μονάδας «κινδυνεύει να θεωρηθεί ήπιο» και συνάδελφοί του από την Ολλανδία, τη Σλοβακία και τη Λετονία ζήτησαν ανοιχτά να εξεταστεί τουλάχιστον μια τέτοια αύξηση.

«Η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου φαίνεται να υποστηρίζει μια μικρότερη κίνηση, αλλά οι συμμετέχοντες στην αγορά θα παρακολουθούν στενά τις παρατηρήσεις μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Ιουνίου για υπαινιγμούς ότι τα γεράκια κερδίζουν και πάλι το πάνω χέρι», επισημαίνει το Bloomberg Economics.

Οι προβλέψεις της Deutsche Bank και της Bank of America υποστηρίζουν τώρα ότι αυτό θα συμβεί, αλλά οι περισσότεροι οικονομολόγοι υποθέτουν επί του παρόντος ότι οι απόψεις των γερακιών δεν θα επικρατήσουν.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ερωτήσεις σχετικά με αυτή τη συζήτηση στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει την Πέμπτη. Θα αποκαλύψει επίσης κρίσιμες νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για την οικονομία της ευρωζώνης.