ΕΚΤ: Τέλος στις αγορές ομολόγων τον Σεπτέμβριο του 2022

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ σε διάστημα πέντε εβδομάδων αναμένεται να συναντηθούν για να χαράξουν τις νέες γραμμές πολιτικής στο μεταπανδημικό τοπίο.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δώσει τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αν ο πληθωρισμός κινείται εντός του στόχου 2%, σύμφωνα με όσα δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Ρόμπερτ Χόλτσμαν. 

Όπως ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, το πρόγραμμα APP, από το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, «απουσιάζει» η Ελλάδα, καθώς δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, σχεδιάστηκε έτσι, ώστε ο πληθωρισμός εντός της Ευρωζώνης να φτάσει το 2%, «στόχος τον οποίο είμαστε πολύ κοντά ως προς το να τον πετύχουμε  τον Σεπτέμβριο του 2022».

Σημειώνεται πως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ σε διάστημα πέντε εβδομάδων αναμένεται να συναντηθούν για να χαράξουν τις νέες γραμμές πολιτικής στο μεταπανδημικό τοπίο.

Και ενώ η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ έχει αναφέρει ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος PEPP θα τελειώσουν, όπως είχε προγραμματιστεί, τον Μάρτιο, δεν υπάρχει συναίνεση ως προς το τι θα συμβεί με το συμβατικό σχέδιο αγοράς ομολόγων της τράπεζας (ΑPP) – επί του παρόντος, «τρέχει» με πράξεις ανοικτής αγοράς 20 δισ. ευρώ τον μήνα.

Ο Holzmann, ο οποίος αναμένει ότι η αύξηση των τιμών θα παραμείνει πάνω από το 2% καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, είπε ότι αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε αλλαγές στο συμβατικό σχέδιο αγοράς ομολόγων. Είναι επίσης εναντίον ενός άλλου γύρου στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης που θα έχουν ως στόχο να δελεάσουν τις τράπεζες να παρέχουν δάνεια στην πραγματική οικονομία.

«Οι αναλύσεις δεδομένων που έχουμε δείχνουν ότι τα πρόσθετα αποτελέσματα δανεισμού ήταν πολύ χαμηλά», είπε. «Δεν βλέπω κανένα λόγο για να συνεχιστεί αυτό, το οικονομικό αποτέλεσμα είναι χαμηλό».

Ο πληθωρισμός

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, «θα είναι κάτω από το 2% στο τέλος του 2022» δήλωσε ο Holzmann. Ωστόσο, τα μοντέλα δείχνουν ότι το ποσοστό θα πέσει κάτω από αυτό το επίπεδο το 2023 ή το 2024, ωστόσο, πρόσθεσε. Η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει τις δικές της προβλέψεις στη συνεδρίασή της τον επόμενο μήνα.

Την ίδια στιγμή, ενώ οι κεντρικές τράπεζες από χώρες όπως η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία εξέπληξαν με απότομες αυξήσεις επιτοκίων πρόσφατα, η ΕΚΤ επέμεινε ότι το κόστος δανεισμού δεν πρέπει να αυξηθεί σύντομα. Αντικρούοντας τα στοιχήματα των επενδυτών, η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αύξηση του επόμενου έτους είναι «εκτός χάρτη».

Οι αγορές χρήματος στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το καταθετικό της επιτόκιο κατά 10 μονάδες βάσης, στο -0,4% τον Σεπτέμβριο του 2022.