ΕΚΤ: Τέλος στις αγορές ομολόγων τον Σεπτέμβριο του 2022

ΕΚΤ: Τέλος στις αγορές ομολόγων τον Σεπτέμβριο του 2022
epa03996972 (FILE) A file photo dated 02 March 2012 shows the building of the European Central Bank (ECB) reflected in the Euro sign logo by artist Otmar Hoerl in Frankfurt am Main, Germany. Rating agency Standard & Poor's downgraded the long-term credit rating of the European Union on 20 December 2013, taking away its top-notch AAA grade by pointing to waning support for the bloc. The rating was lowered by one notch to AA+, while its outlook was found to be 'stable.' 'We believe the financial profile of the EU has deteriorated, and that cohesion among EU members has lessened,' the US 'agency said. 'EU budgetary negotiations have become more contentious, signaling what we consider to be rising risks to the support of the EU.' It pointed in particular to talks on the bloc's 2014-20 spending plans, noting that a 'relatively small number of EU members was able to determine at least a temporary limit to the EU's budget.' EPA/MAURITZ ANTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ σε διάστημα πέντε εβδομάδων αναμένεται να συναντηθούν για να χαράξουν τις νέες γραμμές πολιτικής στο μεταπανδημικό τοπίο.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δώσει τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αν ο πληθωρισμός κινείται εντός του στόχου 2%, σύμφωνα με όσα δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Ρόμπερτ Χόλτσμαν. 

Όπως ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, το πρόγραμμα APP, από το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, «απουσιάζει» η Ελλάδα, καθώς δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, σχεδιάστηκε έτσι, ώστε ο πληθωρισμός εντός της Ευρωζώνης να φτάσει το 2%, «στόχος τον οποίο είμαστε πολύ κοντά ως προς το να τον πετύχουμε  τον Σεπτέμβριο του 2022».

Σημειώνεται πως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ σε διάστημα πέντε εβδομάδων αναμένεται να συναντηθούν για να χαράξουν τις νέες γραμμές πολιτικής στο μεταπανδημικό τοπίο.

Και ενώ η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ έχει αναφέρει ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος PEPP θα τελειώσουν, όπως είχε προγραμματιστεί, τον Μάρτιο, δεν υπάρχει συναίνεση ως προς το τι θα συμβεί με το συμβατικό σχέδιο αγοράς ομολόγων της τράπεζας (ΑPP) – επί του παρόντος, «τρέχει» με πράξεις ανοικτής αγοράς 20 δισ. ευρώ τον μήνα.

Ο Holzmann, ο οποίος αναμένει ότι η αύξηση των τιμών θα παραμείνει πάνω από το 2% καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, είπε ότι αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε αλλαγές στο συμβατικό σχέδιο αγοράς ομολόγων. Είναι επίσης εναντίον ενός άλλου γύρου στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης που θα έχουν ως στόχο να δελεάσουν τις τράπεζες να παρέχουν δάνεια στην πραγματική οικονομία.

«Οι αναλύσεις δεδομένων που έχουμε δείχνουν ότι τα πρόσθετα αποτελέσματα δανεισμού ήταν πολύ χαμηλά», είπε. «Δεν βλέπω κανένα λόγο για να συνεχιστεί αυτό, το οικονομικό αποτέλεσμα είναι χαμηλό».

Ο πληθωρισμός

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, «θα είναι κάτω από το 2% στο τέλος του 2022» δήλωσε ο Holzmann. Ωστόσο, τα μοντέλα δείχνουν ότι το ποσοστό θα πέσει κάτω από αυτό το επίπεδο το 2023 ή το 2024, ωστόσο, πρόσθεσε. Η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει τις δικές της προβλέψεις στη συνεδρίασή της τον επόμενο μήνα.

Την ίδια στιγμή, ενώ οι κεντρικές τράπεζες από χώρες όπως η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία εξέπληξαν με απότομες αυξήσεις επιτοκίων πρόσφατα, η ΕΚΤ επέμεινε ότι το κόστος δανεισμού δεν πρέπει να αυξηθεί σύντομα. Αντικρούοντας τα στοιχήματα των επενδυτών, η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αύξηση του επόμενου έτους είναι «εκτός χάρτη».

Οι αγορές χρήματος στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το καταθετικό της επιτόκιο κατά 10 μονάδες βάσης, στο -0,4% τον Σεπτέμβριο του 2022.