Έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Ασφάλειας

Έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Ασφάλειας
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Στον απόηχο των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, τα ευρωπαϊκά όργανα αναμένεται να δρομολογήσουν μέτρα κατά της τρομοκρατίας.

Οι 28 υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις επιπτώσεις των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων που έπληξαν την Τρίτη τις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν μέτρα κατά της τρομοκρατίας. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί το ζήτημα του PNR, δηλαδή της καταγραφής σε ένα αρχείο των προσωπικών δεδομένων όλων των επιβατών των αεροπορικών εταιρειών, το οποίο θα μπορούν να μοιράζονται οι εθνικές αρχές των κρατών-μελών. Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα καλύτερου συντονισμού των συστημάτων Πληροφοριών.

«Στεκόμαστε μαζί για να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας, τον τρόπο ζωής μας και να αγωνιστούμε κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, o Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών και προεδρεύων του σημερινού συμβουλίου, Ρόναλντ Πλάστερκ.

Σύμφωνα με το αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραντς Τίμερμανς, στη σημερινή συνεδρίαση εκπροσωπείται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έτσι ώστε να τεθεί επί τάπητος η επίσπευση της έγκρισης μιας σειράς προτάσεων της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, που αφορούν τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, τον εντοπισμό των όπλων κ.ά. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι τρομοκράτες δεν θα είναι σε θέση να φέρουν τον τρόμο στην Ευρώπη. Αλλά και ότι τα κράτη-μέλη έχουν στη διάθεσή τους όλα τα μέσα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», υπογράμμισε ο Φ. Τίμερμανς.

«Είναι η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Δεν μπορούμε να περιμένουμε» δήλωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος για την ασφάλεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος καλώντας τα κράτη-μέλη να «εφαρμόσουν» την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια που υιοθετήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του πολίτη Νίκος Τόσκας. Πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογες έκτακτες συνεδριάσεις των υπουργών Δικαιοσύνης και Ασφάλειας της ΕΕ είχαν πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2015, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, αλλά και τον Ιανουάριο του 2015, μετά την τρομοκρατική επίθεση στη γαλλική σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo».