Έκθεση εικαστικών με έργα από την συλλογή της Alpha Bank

Έκθεση εικαστικών με έργα από την συλλογή της Alpha Bank

Περιλαμβάνει έργα που σκιαγραφούν την εξέλιξη της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών με θέμα «Η Συλλογή της Alpha Bank – Ελληνική Τέχνη από το 1960 έως σήμερα» έγιναν χθες βράδυ στην Αποθήκη Β1 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (ΜΟΜus), με την Alpha Bank.

Η έκθεση περιλαμβάνει σημαντικά έργα ζωγραφικής και χαρακτικής από τη συλλογή έργων τέχνης της Alpha Bank. Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζονται σαράντα ένα έργα, που σκιαγραφούν την εξέλιξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας τα τελευταία εξήντα περίπου έτη και φιλοτεχνήθηκαν από διακεκριμένους Έλληνες εικαστικούς, όπως οι Νίκος Αλεξίου, Δημήτρης Αληθεινός, Στήβεν Αντωνάκος, Μιχάλης Αρφαράς, Γιάννης Γαΐτης, Απόστολος Γεωργίου, Μαρία Γιαννακάκη, Νέλλα Γκόλαντα, Γιώργος Γκολφίνος, Ειρήνη Γκόνου, Μαρία Ζιάκα, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Θόδωρος, Βλάσσης Κανιάρης, Χρίστος Καράς, Μαριγώ Κάσση, Νίκος Κεσσανλής, Κώστας Κουλεντιανός, Γιάννης Κουνέλλης, Γιώργος Λαζόγκα, Γιώργος Λάππας, Τάσος Μαντζαβίνου, Ιάσων Μολφέσης, Γιάννης Μπουτέας, Παύλος, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Ρένα Παπασπύρου, Δημήτρης Περδικίδης, ΓιώργοςΡόρρης, Χρύσα Ρωμανού, Λουκάς Σαμαράς, Βασίλης Σκυλάκος, Θεόδωρος Στάμος, ‘Ασπα Στασινοπούλου, Τάκης, Θανάσης Τότσικας, Κώστας Τσόκλης, Γιώργος Χαδούλης, Μανώλης Χάρος, Αλέξανδρος Ψυχούλης.

Επιμελητές της έκθεσης είναι η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της συλλογής έργων τέχνης της Alpha Bank Ειρήνη Οράτη, και ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής ΜΟΜus, Γιάννης Μπόλης.

Η έκθεση συμπληρώνει, κατά κάποιον τρόπο, την παλαιότερη έκθεση με τίτλο «Η Συλλογή της Αlpha Bank – Ελληνική τέχνη από το 1920 έως σήμερα», η οποία είχε φιλοξενηθεί το 2006 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η σημερινή έκθεση πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα θετική συγκυρία, καθώς προσφάτως ολοκληρώθηκε η συνένωση των μουσείων που αποτελούν τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (ΜΟΜus).

Αλέξανδρος Ψυχούλης
Αλέξανδρος Ψυχούλης

«Είναι μια έκθεση που διοργανώθηκε ειδικά για τη Θεσσαλονίκη για να δείξει τα σύγχρονα έργα που βρίσκονται στη συλλογή» είπε η Ειρήνη Οράτη. «Επίσης, σχεδόν όλα όσα φιλοξενούνται σε αυτή την έκθεση, είναι έργα που παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά, δηλαδή τα μεταφέραμε από χώρους της τράπεζας, διευθύνσεις, καταστήματα, γραφεία, κ.ά., για να τα παρουσιάσουμε στην έκθεση».

Η παρούσα έκθεση έχει ως κύριο στόχο να αναδείξει τη νέα εικόνα της συλλογής της Alpha Bank, η οποία εμπλουτίσθηκε με σημαντικά αποκτήματα κατά την τελευταία δεκαετία. Τα έργα αυτά, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, και αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος της μεγάλης συλλογής έργων της τράπεζας, ενισχύουν την ενότητα των σύγχρονων έργων και υπογραμμίζουν την ελληνική δημιουργία από το 1960 έως σήμερα. Συνεχής είναι επίσης, η αναζήτηση έργων στο πλαίσιο της συλλογής, που θα δώσουν μία όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα στο μέλλον, σχετικά με τις δεκαετίες αυτές.

«Η Alpha Bank έχει μια πολύ σημαντική συλλογή έργων τέχνης που διατρέχει όλη την νεοελληνική τέχνη από τον 18ο αι. ως σήμερα» είπε η εκπρόσωπος του ΜΟΜus Μαρία Τσαντσάνογλου και πρόσθεσε: «Είναι στην πραγματικότητα ένα εγχειρίδιο της ελληνικής τέχνης, πολύ σημαντικό, γιατί είναι μια συλλογή που έχει οργανωθεί μεθοδικά εδώ και πολλά χρόνια. Εμείς παρουσιάζουμε σε αυτήν την έκθεση ένα μικρό κομμάτι από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα».

Νίκος Αλεξίου
Νίκος Αλεξίου

Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank αποτελείται από 5.500 έργα νεοελληνικής τέχνης: πίνακες, σχέδια, χαρακτικά, γλυπτά, κατασκευές, βιβλία με εικονογράφηση, αφίσες, καθώς και υλικό τεκμηρίωσης. Τα έργα προέρχονται από τις συλλογές των τραπεζών Πίστεως, Ιονικής, Εμπορικής και Citibank, οι οποίες ενοποιήθηκαν σταδιακά από το 2000 έως το 2014 και αποτελούν σήμερα την Alpha Bank, ενώ γίνονται και περιοδεύουσες εκθέσεις ανά την Ελλάδα.

«Η πολιτική μας (της τράπεζας) είναι εκθέσεις και εκδόσεις, και φυσικά, η φροντίδα της συλλογής. Κάνουμε δύο περιοδικές εκθέσεις το χρόνο, σε δύο μέρη στην Ελλάδα – μία πόλη κι ένα νησί. Οι περιοδικές εκθέσεις περιλαμβάνουν και άλλα έργα. Η έκθεση αυτή στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει έργα που επιλέχθηκαν ειδικά για τη συγκεκριμένη διοργάνωση και δεν θα επαναληφθεί» τόνισε η κ. Οράτη.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2019.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-22:00, Δευτέρα κλειστά.

Φωτογραφία: Μαρία Γιαννακάκη