Έκθετη η κυβέρνηση: Το Λιμενικό είχει ειδοποιήσει για νεκρούς 4 ώρες πριν τη σύσκεψη

Έκθετη η κυβέρνηση: Το Λιμενικό είχει ειδοποιήσει για νεκρούς 4 ώρες πριν τη σύσκεψη
Διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι, όπου εντοπίστηκαν οι σοροί 26 ανθρώπων, Τρίτη 24 Ιουλίου 2018. Απανθρακωμένα πτώματα βρέθηκαν σε χωράφι, σε απόσταση περίπου 15 μέτρων από τη θάλασσα. Στην περιοχή δεν υπάρχει ακτή αλλά βράχια, γεγονός που δείχνει ότι οι άνθρωποι που πρέπει να επιχείρησαν να βρουν διέξοδο στη θάλασσα, εγκλωβίστηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μέσα στις φλόγες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Τι αποκαλύπτει έγγραφο του λιμεναρχείου Ραφήνας για την ημέρα της τραγωδίας. «Δεν υπήρξε σήμα του Λιμενικού», υποστηρίζει ο υφυπουργός Ναυτιλίας.

Έκθετη μένει για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση από την αποκάλυψη ότι το λιμεναρχείο Ραφήνας έστειλε σήμα στον Θάλαμο Επιχειρήσεων στις 19:08 της περασμένης Δευτέρας ενημερώνοντας για την ύπαρξη νεκρών.

Αυτό σημαίνει ότι η ύπαρξη νεκρών από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι ήταν γνωστή 4,5 ώρες πριν από την έναρξη της περιβόητης σύσκεψης στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής παρουσία του πρωθυπουργού, όπως προκύπτει από το σήμα που έχει καταγραφεί στο ημερολόγιο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας ότι εστάλη στο Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού, σύμφωνα με αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου.

Στο σήμα αναφέρεται ότι τη συγκεκριμένη ώρα «πραγματοποιήθηκαν συνεχείς ροές διασωθέντων στο λιμένα Ραφήνας, καθώς και ανευρεθέντων σορών ατόμων από την περιοχή έξωθεν λιμένα Ραφήνας και Ν.Ο. Μάτι Αττικής καθώς και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής».

Από επόμενο σήμα προκύπτει ότι στις 22:30 της Δευτέρας ενημερώθηκαν ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο γγ Λιμενικής Πολιτικής Χρήστος Λαμπιρίδης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σταμάτης Ράπτης και ο β’ υπαρχηγός Αθανάσιος Ντούνης, καθώς την ώρα αυτή έφτασαν στο λιμεναρχείο Ραφήνας.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται, τέλος, ότι στις 5:25 τα ξημερώματα της Τρίτης 24 Ιουνίου είχαν διασωθεί περισσότεροι από 700 πολίτες και είχαν περισυλλεγεί 11 σοροί θυμάτων.

Σαντορινιός: Δεν υπήρξε σήμα του Λιμενικού που γνωστοποιούσε για νεκρούς

Διαψεύδει ο Νεκτάριος Σαντορινιός τα δημοσιεύματα που μιλούν για σήμα του Λιμενικού, το οποίο γνωστοποιούσε ότι υπάρχουν νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές από τις 7 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου.

Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6, ο υφυπουργός Ναυτιλίας εξήγησε ότι η αναφορά του Λιμενικού περιλαμβάνει όσα έγιναν μέσα στο πρώτο 24ωρο, διευκρινίζοντας ότι στις 7 δεν βρέθηκαν νεκροί αλλά ξεκίνησε η όλη επιχείριση.

Πρόσθεσε ότι στις 10 και μισή το βράδυ της Δευτέρας που βρέθηκε στο λιμάνι της Ραφήνας δεν είχε ακόμη ενημέρωση για νεκρούς. «Προφανώς και έγιναν λάθη» είπε και πρόσθεσε ότι αυτά πρέπει να εξεταστούν ψύχραιμα ούτως ώστε να αποτιμηθούν και σωστά και να αποδοθούν ευθύνες. «Όλοι έχουμε την πολιτική ευθύνη για αυτό που συνέβη. Όλο το υπουργικό συμβούλιο» σημείωσε.

Δείτε ακόμη: Γυναίκα η νεκρή που ανασύρθηκε στον Σαρωνικό – Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ: Προσπάθησαν να φανεί ότι ο πρώτος νεκρός έφτασε μετά το συντονιστικό

Με νέα στοιχεία που μαρτυρούν ότι η κυβέρνηση γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών πριν από τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, την περασμένη Δευτέρα, επανήλθε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Μιλώντας στο Θέμα 104,6 ο κ. Γιαννάκος είπε ότι «ο πρώτος νεκρός στο Σισμανόγλειο διακομίστηκε πριν από τις 22:45 το βράδυ της Δευτέρας». Σύμφωνα με τον ίδιο, το θύμα είχε διακομιστεί σε έναν χώρο στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ήταν απανθρακωμένος και μη αναγνωρίσιμος.

Ο κ. Γιαννάκος πρόσθεσε ότι «ο δεύτερος έφτασε 23:45».

Στη συνέχεια, ο κ. Γιαννάκος κατήγγειλε ότι «τη Δευτέρα η διοίκηση του νοσοκομείου προσπαθούσε να φτιάξει κάρτα ότι ο πρώτος νεκρός παρελήφθη 23:55, ακόμα, δηλαδή, και μετά τη διακομιδή του δεύτερου νεκρού, για να φαίνεται ότι στο συντονιστικό (σ.σ. η συνεδρίαση παρουσία του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε μετά τις 23:30) δεν γνώριζαν ότι υπήρχαν νεκροί».

Εξηγώντας γιατί μπορεί να μην έγινε η καταγραφή του νεκρού σε κάρτα το επίμαχο βράδυ, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ είπε ότι «στο Σισμανόγλειο γινόταν ένας πανικός. Έρχονταν οι τραυματίες τρεις-τρεις. Όταν ήρθε ο πρώτος νεκρός τον είδαν οι γιατροί και ήταν μη αναγνωρίσιμος, γι΄αυτό τον άφησαν στο θάλαμο και ασχολήθηκαν με τους τραυματίες».