Έκτη προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ τη Δευτέρα

Έκτη προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ τη Δευτέρα
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης (K) προεδρεύει στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Οι ισορροπίες που διαμορφώθηκαν μετά την ψήφιση των τροπολογιών στη βουλή και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

 

Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στις 3 μ.μ., θα συνεδριάσει για έκτη φορά η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, σε ακόμη μία προσπάθεια να συγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Μετά τα σημάδια μερικής σύγκλισης που φάνηκαν στην τελευταία συνεδρίαση, νέο δεδομένο είναι η υπερψήφιση των τριών αλλαγών στο νόμο Παππά από την Ολομέλεια της Βουλής, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, ωστόσο η ΝΔ δεν φαίνεται διατεθειμένη να συναινέσει, επιμένοντας στην πλήρη κατάργηση του νόμου.
Στην τροπολογία για την αναστολή του άρθρου 2Α ψήφισε «ναι» ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Όχι» ψήφισαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι. «Παρών» δήλωσε η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ.

Στις τροπολογίες για τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ στον αριθμό των αδειών και την τιμή εκκίνησης, «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. «Όχι» δήλωσαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ.

Το Σάββατο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά» εξέφρασε την άποψη ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών για σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, είναι επαρκής. «Θεωρώ επαρκείς τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες», σημείωσε ο Νίκος Βούτσης αλλά διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει μία πίεση πάνω σε αυτό το ζήτημα. «Θα συνυπολογιστούν», συμπλήρωσε «όλοι οι παράγοντες, οι οικονομικοί, οι τεχνολογικοί και οι άλλοι, για να καθοριστεί το νέο τηλεοπτικό φάσμα».

«Από το 2010 το ΣτΕ είχε πει ρητά και επανειλημμένα ότι οι συνεχείς παρατάσεις στο καθεστώς των προσωρινών αδειοδοτήσεων είναι αντισυνταγματικές. Παρήλθαν πέντε χρόνια και οι κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα. Αντίθετα, τώρα, σε χρόνο ελάχιστο, υπάρχουν όλες οι προσαρμογές έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η διαγωνιστική διαδικασία. Πλέον αναγνωρίζεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις ότι θα πρέπει να είχε γίνει εδώ και χρόνια. Η ευθύνη της Ν.Δ. υπήρξε τεράστια. Επί 10 μήνες δεν συνομολογούσε στη συγκρότηση του ΕΣΡ, κάνοντας χρήση της συνταγματικής πρόνοιας. Η οποία δεν δίνει απλά την ευχέρεια με την υπόδειξη για τα 4/5. Είναι μία υποχρέωση. Αποτελεί συνταγματικό ατόπημα η μη έγκαιρη από πλευράς όλων των κομμάτων προσαρμογή σε σχέση με τη συνταγματική επιταγή», ανέφερε.