Live – Εκλογές: 39,73% και αυτοδυναμία η ΝΔ, 31,45% ο ΣΥΡΙΖΑ – Οριστικά εκτός Βουλής η Χρυσή Αυγή

Live – Εκλογές: 39,73% και αυτοδυναμία η ΝΔ, 31,45% ο ΣΥΡΙΖΑ – Οριστικά εκτός Βουλής η Χρυσή Αυγή
Πολίτες ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, Αθήνα Κυριακή 7 Ιουλίου 2019. Διεξάγονται από τις 7.00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα οι Βουλευτικές Εκλογές 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η επιστροφή του δικομματισμού: Μεγάλη νίκη της ΝΔ, αντοχή του ΣΥΡΙΖΑ και εξακομματική Βουλή - Μπαίνουν στη Βουλή Βαρουφάκης και Βελόπουλος.

Στο 8,3% είναι η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ με ενσωματωμένο σχεδόν το 45% της επικράτειας, είσοδο στη Βουλή εξασφαλίζουν τόσο η ΜεΡΑ25 όσο και η Ελληνική Λύση.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και την τελική εκτίμηση της Singular Logic η Χρυσή Αυγή δεν θα περάσει το όριο του 3% και έτσι θα μείνει εκτός της νέας Βουλής.

Σύμφωνα με την μέχρι τώρα καταμέτρηση, η ΝΔ έχει ποσοστό 39,73% και λαμβάνει 158 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 31,45% λαμβάνει 86 έδρες και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 8,11% και 22 έδρες, το ΚΚΕ με 5,34% και 15 έδρες, η Ελληνική Λύση με 3,81% και 10 έδρες και η ΜέΡΑ25 με 3,41% και 9 έδρες. Η κατανομή των εδρών διαμορφώνεται με δεδομένο ότι η Χρυσή Αυγή, η οποία βρίσκεται στο 2,99% δεν θα καταφέρει να εισέλθει στη Βουλή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για την εκλογική νίκη του κόμματος του. Αύριο, μετά την ανακοίνωση προς τον ΠτΔ της δύναμης των κομμάτων στη Βουλή, από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση, θα δοθεί στον κ. Μητσοτάκη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και θα επακολουθήσει στις 13:00, η ορκωμοσία του ως πρωθυπουργού.

Απόλυτη επικράτηση της ΝΔ στις εκλογικές περιφέρειες   

Προβάδισμα έχει η ΝΔ σε 49 εκλογικές περιφέρειες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σε 10. Με ενσωματωμένο το 57% των εκλογικών τμημάτων, η ΝΔ προηγείται στην Α΄ Αθηνών, στον Βόρειο και Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών, στην Α΄ Πειραιώς, στην Ανατολική Αττική, στην Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, καθώς και σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες των περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων. Στην Ήπειρο προηγείται στις τρεις από τις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες, στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη στις τέσσερις από τις πέντε και στη Δυτική Ελλάδα στις δύο από τις τρεις εκλογικές περιφέρειες.

Τη μεγαλύτερη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ την πετυχαίνει στα παραδοσιακά «κάστρα» της, στην Λακωνία με 29,63% (49,84% έναντι 20,28%) και στις Σέρρες με 24,69% (49,89% έναντι 20,26%).

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του επικρατεί και στις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες της Κρήτης, στον Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθηνών, στην Β΄ Πειραιώς, στη Δυτική Αττική, στην Αχαΐα, στην ‘Αρτα και στην Ξάνθη. Η διαφορά του πάντως από την ΝΔ σε Λασίθι, Ρέθυμνο και ‘Αρτα είναι κάτω από 1%, ενώ οριακό είναι το προβάδισμα της ΝΔ σε Εύβοια και Ηλεία.

Η «γαλάζια» παράταξη έχει τη μεγαλύτερη δύναμη στην Καστοριά (50,48%), στη Λακωνία (50,26%), στην Ευρυτανία (48,31%), στις Σέρρες (47,85%), στην Πιερία (46,54%), στη Χίο (45,53%), στην Καρδίτσα (45,29%) και στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών (44,58%).

Τα υψηλότερα ποσοστά του, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει στις εκλογικές περιφέρειες Ηρακλείου (43,13%), Αχαΐας (40,55%), ‘Αρτας (40,05%), Ξάνθης (38,67%), Δυτικού Τομέα Αθηνών (38,63%), Β΄ Πειραιώς (38,20%), Χανίων (37,96%) και Ρεθύμνης (37,23%).

Σε ό,τι αφορά στα μικρότερα κόμματα, τα υψηλότερα ποσοστά πετυχαίνουν το Κίνημα Αλλαγής στη Ροδόπη (21,94%), στο Λασίθι (15,51%) και στην Αργολίδα (15,10%), το ΚΚΕ στη Σάμο (13,85%) και στη Λέσβο (10,28%), η Ελληνική Λύση στη Φλώρινα όπου είναι τρίτο κόμμα με 7,14% και στη Δράμα (6,65%), η ΜέΡΑ25 στην Κέρκυρα (4,91%) και στα Χανιά (4,83%), ενώ η Χρυσή Αυγή στη Χαλκιδική με 5,21%.

Η πρώτη εκτίμηση της Singular Logic: 

 

Οι κάλπες της μεγάλης μάχης των βουλευτικών εκλογών έκλεισαν στις 19:00 το απόγευμα και μετά το κοινό exit poll των τηλεοπτικών σταθμών που ανακοινώθηκε άμεσα, βγήκαν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα της Singular Logic και του υπουργείου Εσωτερικών.

Από την πρώτη ασφαλή εκτίμηση του αποτελέσματος λοιπόν η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 8,2 μονάδες

Από την εκτίμηση του ΥΠΕΣ και της Singular για τις βουλευτικές εκλογές 2019, προκύπτει πως τα πολιτικά κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:

ΝΔ: 39,8%

ΣΥΡΙΖΑ: 31,6 %

ΚΙΝΑΛ: 8,3 %

ΚΚΕ: 5,3%

Ελληνική Λύση: 3,7 %

Μέρα25: 3,5 %

Χρυσή Αυγή: 2,9 %

Πώς διαμορφώνονται οι έδρες

ΝΔ 39,8% και 158 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ 31,6% και 86 έδρες

ΚΙΝΑΛ 8,3% και 23 έδρες

ΚΚΕ 5,3% και 14 έδρες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,7% και 10 έδρες

ΜεΡΑ24 3,4% και 9 έδρες

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 2,9% και 0 έδρες

Στις κάλπες κλήθηκαν 9.903.864 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 519.227 είναι ηλικίας 17 έως 21 ετών και ψήφισαν για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές. Για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου είχαν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2002 και μετά.

Εκτιμάται ότι μέχρι τις 21:00 θα έχει δοθεί μία ασφαλής εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών 2019 αλλά και για τις έδρες που θα καταλάβουν τα κόμματα. Οι επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείο Εσωτερικών για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών 2019 αναμένεται να γίνουν από τον υπηρεσιακό υπουργό, Αντώνη Ρουπακιώτη.

Μέχρι τις 23:00 εκτιμάται πως θα υπάρχουν οι πρώτες ασφαλείς σταυροδοσίες για τους υποψηφίους βουλευτές ανά περιφέρεια.

Oρκίζεται τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στη 1 το μεσημέρι αύριο στο Προεδρικό Μέγαρο θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο συνεχάρη στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσιπρας, τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον συνεχάρη. Επιπλέον τον ενημέρωσε ότι αύριο θα τον περιμένει κανονικά για την παράδοση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τηλεφωνική επικοινωνία του Κώστα Καραμανλή με τον νέο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τηλεφώνησε πριν λίγη ώρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον συνεχάρη για τη μεγάλη νίκη, του ευχήθηκε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο του, ενώ το πρωί του είχε ευχηθεί και για τη γιορτή του.

ΝΔ: Είναι μια ιστορική νίκη – Η Ελλάδα μπαίνει σήμερα σε μια νέα εποχή

«Είναι μια ιστορική νίκη της ΝΔ την οποία πιστώνεται προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης», αναφέρουν πηγές της ΝΔ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των exit polls. Αν επιβεβαιωθούν αυτά, λένε στην Πειραιώς, «η ΝΔ έχει σήμερα πετύχει μια από τις μεγαλύτερες σε εύρος νίκες σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης.Θυμίζουμε ότι ανάλογη διαφορά έχει να καταγραφεί από το 1981. Το ποσοστό μάλιστα που φαίνεται να λαμβάνει η ΝΔ παραπέμπει στην προ της κρίσης εποχήπου δείχνει ότι οι πολίτες επιθυμούν να αφήσουν την κρίση οριστικά πίσω τους και να επανέλθει η κανονικότητα στην χώρα μας.

Η νίκη αυτή προφανώς οφείλεται στην κεντρική στρατηγική της ανανέωσης και της διεύρυνσης της ΝΔ που υλοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και 3,5 χρόνια. Οφείλεται όμως και στο γεγονός ότι η ΝΔ, εν αντιθέσει με το ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε μια ολοκληρωμένη, ρεαλιστική και τολμηρή πρόταση για να πάει η χώρα μπροστά και να γίνει καλύτερη η ζωή όλων των Ελλήνων».

Το σημερινό αποτέλεσμα, συνεχίζουν οι γαλάζιες πηγές, «προφανώς αποτυπώνει το στοιχείο της αποδοκιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αποτελεί κυρίως θετική ψήφο για τη ΝΔ. Διότι μπορεί μεν στις ευρωεκλογές οι πολίτες να αποδοκίμασαν την Κυβέρνηση, αλλά σήμερα -όπως έλεγε και το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ- οι Έλληνες ψήφισαν για την ζωή τους. Και επέλεξαν το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ που θα κάνει καλύτερη τη ζωή τους. Ένα σχέδιο με λιγότερους φόρους, νέες και καλύτερες δουλειές και ασφάλεια για όλους».

Στη ΝΔ κάνουν λόγο για «προσδοκίες, αλλά και ευθύνες της ΝΔ. Το υποδεχόμαστε με ικανοποίηση, αλλά χωρίς καμία απολύτως έπαρση. Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι ψήφισαν για πρώτη φορά στη ζωή τους τη ΝΔ. Αυτό μας γεμίζει ευθύνη και αποτελεί ένα επιπλέον λόγο για να κάνουμε πράξη το σύνθημά μας: “Ενωμένοι μπορούμε”. Ενωμένοι θα προχωρήσουμε μπροστά, ενωμένοι θα δημιουργήσουμε μια ισχυρή και αυτοδύναμη Ελλάδα».

Η Ελλάδα, λένε στη ΝΔ, «μπαίνει σήμερα σε μια νέα εποχή. Αφήνει πίσω της οριστικά την εποχή της κρίσης και όσα την σημάδεψαν. Την ένταση, την διχαστική ρητορική, την τοξικότητα στο δημόσιο λόγο. Από σήμερα η πατρίδα μας περνά σε μια νέα πιο αισιόδοξη εποχή. Είμαστε στο ξημέρωμα μιας πιο φωτεινής Ελλάδας. Και με σκληρή δουλειά θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να επιστρέψει το χαμόγελο ξανά στα χείλη των Ελλήνων».