Εκτιμώντας τις μικρές ιδέες

Εκτιμώντας τις μικρές ιδέες

Η πραγματική εξοικονόμηση χρημάτων κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Της Αν Φίσερ

Οι μεγάλες και ριζοσπαστικές στρατηγικές προκαλούν αίσθηση αλλά ένα καινούργιο βιβλίο υποστηρίζει ότι η πραγματική εξοικονόμηση χρημάτων κρύβεται πίσω από καθημερινές δραστηριότητες που οι περισσότερες εταιρείες παραβλέπουν.

Στο βιβλίο Εύκολες Λύσεις: 77 Διαφωτιστικοί Τρόποι για Βελτίωση της Παραγωγικότητας και των Κερδών οι συγγραφείς Τζέρεμυ Έντεν και Τέρι Λονγκ παραθέτουν μια ρήση του Γουόρεν Μπάφετ: «Δεν προσπαθώ να υπερπηδήσω τα μεγάλα εμπόδια. Αναζητώ μικρά εμπόδια που μπορώ να ξεπεράσω».

Αυτά τα μικρά βήματα που παράγουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα και μεγαλύτερα κέρδη είναι εύκολες λύσεις που κάθε εταιρεία μπορεί να εφαρμόσει, υποστηρίζουν οι συγγραφείς. «Πολλοί διευθυντές είναι πεπεισμένοι ότι, μετά από σειρά ετών περικοπών λειτουργικών εξόδων, έχουν από καιρό εξαντλήσει τις εύκολες λύσεις», γράφουν. Όμως αυτό συχνά δεν ισχύει. «Η μείωση των λειτουργικών εξόδων συχνά αγνοεί τις εύκολες λύσεις και αντιθέτως περικόπτει αδιακρίτως δαπάνες δίχως μέριμνα για το αποτέλεσμα».

Για παράδειγμα, οι συγκριτικές αξιολογήσεις, τις οποίες οι συγγραφείς θεωρούν «απόλυτο χάσιμο χρόνου», καθώς η σύγκριση μιας εταιρείας με μια άλλη, ακόμα και σε φαινομενικά ίδιο αντικείμενο, χρησιμοποιείται πιο συχνά για να «δικαιολογήσει την παρούσα κατάσταση» παρά για να προκαλέσει καινοτόμες αντιδράσεις.

Μια ακόμα λανθασμένη αντίληψη κατά τους συγγραφείς είναι η ιδέα ότι η μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας θα επιλύσει κάποιο πρόβλημα. Μια εταιρεία παροχής ρεύματος ήταν έτοιμη να εγκαταστήσει μια σχετικά ακριβή ηλεκτρονική λύση που θα προγραμμάτιζε το κλάδεμα των δένδρων όταν εμπόδιζαν τα καλώδια μεταφοράς ρεύματος. Αντιθέτως, ένας επιστάτης πρότεινε «μια απλή λύση δίχως χρήση τεχνολογίας: τα εξωτερικά συνεργεία να αναφέρουν πότε χρειάζεται κλάδεμα επειδή [εκείνα] είναι καταλληλότερα για την εκτίμηση της κατάστασης από ένα λογισμικό». Τα άμεσα κέρδη από την εξοικονόμηση: 100.000 δολάρια.

Τέτοιες ιδέες δεν παράγονται όταν συγκεντρώνει κανείς τους υπαλλήλους σε ένα δωμάτιο και τους ζητά να βρουν λύσεις για διάφορα προβλήματα, υποστηρίζουν οι συγγραφείς. Αντίθετα συνιστούν στις εταιρείες να ακούν τους εργαζόμενους που είναι πιο σχετικοί με το αντικείμενο της εργασίας για να εντοπίζουν πιθανά προβλήματα και να θεσπίζουν χρονοδιαγράμματα για την επίλυσή τους.

Η PNC Financial, για παράδειγμα, δεν ενθαρρύνει απλά τους υπαλλήλους της να κάνουν προτάσεις αλλά απαιτεί να βρίσκουν και να διορθώνουν τις ανεπάρκειες στη λειτουργία της εταιρείας. Το αποτέλεσμα: 2.400 μικροβελτιώσεις που αποφέρουν 400 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον κέρδη κάθε χρόνο.

Φυσικά, ορισμένες φορές οι υπάλληλοι που έρχονται αντιμέτωποι με τις ανεπάρκειες, παραδόξως, είναι τόσο συνηθισμένοι «στον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα πράγματα» ώστε δεν παρατηρούν τις εύκολες λύσεις που είναι μπροστά στα μάτια τους.

Ένας τρόπος για να δει κανείς με φρέσκια ματιά τις καθιερωμένες διαδικασίες μιας εταιρείας: ρωτήστε το τμήμα διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων για μια λίστα με όλους τους προσληφθέντες των τελευταίων 12 μηνών, «από τον κλητήρα μέχρι το διακινητή της αλληλογραφίας» και ρωτήστε τους να επισημάνουν οτιδήποτε τους φαίνεται ότι θα μπορούσε να γίνεται με πιο έξυπνο, γρηγορότερο ή φθηνότερο τρόπο.

Αν θέλετε να κάνετε τους υπαλλήλους σας να αισθάνονται άνετα για να κάνουν παρατηρήσεις για βελτίωση, προσέξτε τη γλώσσα του σώματός σας. Οι συγγραφείς έχουν παρατηρήσει ότι ορισμένοι διευθυντές, υπό την πίεση του χρόνου, στέλνουν λάθος μηνύματα άθελά τους και φιμώνουν τις καλές ιδέες. «Ο πρώτος κανόνας είναι να είστε προσεκτικοί με τις χειρονομίες σας, τις εκφράσεις του προσώπου σας και την [πιθανή] αδιαφορία που επιδεικνύετε», γράφουν.

Διαβάστε ακόμη:

Δέκα τρόποι για να προωθήσετε τις καλύτερες ιδέες σας στη δουλειά

Μήπως οι ιδέες σας ανήκουν στον εργοδότη σας;

Πέντε τρόποι για να προστατέψετε τις ιδέες σας