Η εκτυπωμένη καρδιά «χτυπάει» δυνατά

Η εκτυπωμένη καρδιά «χτυπάει» δυνατά

Επιστήμονες στις ΗΠΑ κατάφεραν να συναρμολογήσουν την πρώτη εκτυπωμένη καρδιά που μπορεί να μεταμοσχευτεί σε ασθενείς. 

Όταν πριν μια πενταετία κάποιοι ξεκίνησαν να μιλάνε για 3D printers, τους κοιτούσαν σαν να ήταν «εξωγήινοι». Σήμερα, οι τίτλοι «Εκτυπωμένα σπίτια», «3D Γλυκά» κλπ. δεν προκαλούν ιδιαίτερη αίσθηση.

Αφού τα εκτυπωμένα αντικείμενα ξεκίνησαν να φαντάζουν τετριμμένα, η τρισδιάστατη εκτύπωση έκανε την είσοδο της στην ιατρική. Η πρώτη κίνηση είχε γίνει με την 3D εκτυπωμένο πρόσωπο ενός 60χρονου ασθενούς, αλλά και την αντικατάσταση του 75% του κρανίου με 3D εκτυπωμένο μόσχευμα από polyetherketoneketone, για να ακολουθήσει η ολική αντικατάσταση κρανίου με 3D printed μόσχευμα.

Δε θα μπορούσε να μη μας εκπλήξει, όμως, όταν ακούσαμε για το μόσχευμα της εκτυπωμένης καρδιάς!

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ ανακοίνωσαν την τρισδιάστατη βιοεκτύπωση καρδιάς, μια ανθρώπινη καρδιά, δηλαδή, η οποία λειτουργεί κανονικά και μπορεί να μεταμοσχευθεί σε ασθενή με καρδιολογικά προβλήματα.

Η καρδιά, ένα από τα πιο σύνθετα ζωτικά όργανα του ανθρώπινου σώματος, είναι εκτυπωμένη από βιολογικά υλικά, δηλαδή ανθρώπινους ιστούς και βιολογικά υγρά και αναμένεται να μεταμοσχευθεί σε ένα παιδί στις ΗΠΑ που γεννήθηκε με τρύπα στην καρδιά και για το οποίο οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν κύτταρα από το λίπος του.

Οι επιστήμονες εκτύπωσαν ξεχωριστά τα κομμάτια και όταν τα συνομολόγησαν, είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μάλιστα, χωρίς να το έχουν συνειδητοποιήσει οι επιστήμονες, με τη μέθοδο της εκτύπωσης μερών και της συναρμολόγησής τους προέκυψε ένα τεράστιο πλεονέκτημα της μεθόδου: πλέον μπορούν, για παράδειγμα, να εκτυπώσουν και μία καρδιακή βαλβίδα – δεν χρειάζεται να εκτυπωθεί ολόκληρο το όργανο.

Το βασικό πρόβλημα εξακολουθεί να είναι το εξαιρετικά υψηλό κόστος, τόσο για την προμήθεια ενός ειδικού μηχανήματος όσο και για τη δημιουργία του λογισμικού που θα το καθοδηγούσε.

Διαβάστε ακόμα:

Αγιοποίηση 3D!

Smartphone με 3D αισθητήρες από την Google – Βίντεο

Η ΙΚΕΑ «φέρνει» 3D έπιπλα στο σπίτι σας