Εκτός της βρετανικής πράσινης λίστας για τον τουρισμό η Ελλάδα

Εκτός της βρετανικής πράσινης λίστας για τον τουρισμό η Ελλάδα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκτός πράσινης λίστας της βρετανικής κυβέρνησης βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, όπως επίσης και άλλες χώρες της Ευρώπης, π.χ. Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία.

Ως εκ τούτου, οι Βρετανοί τουρίστες θα πρέπει να υποβάλλονται σε υποχρεωτική καραντίνα όταν επιστρέφουν στη χώρα τους.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι μοναδικές χώρες που εντάσσονται στην πράσινη λίστα είναι: Πορτογαλία, Ισραήλ, Γιβραλτάρ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Μπρουνέι, Νησιά Φερόε, Ισλανδία, Φόκλαντς.

Οι Βρετανοί θα μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό από τις 17 Μαΐου, ενώ η κατάταξη των χωρών θα επικαιροποιείται κάθε τρεις εβδομάδες. Να σημειωθεί ότι η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τρεις κλίμακες. Στην τελευταία «κόκκινη», εντάχθηκαν Τουρκία, Μαλδίβες και Νεπάλ.

Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί ότι για τις χώρες της πράσινης λίστας αρκεί ένα τεστ προ αναχώρησης για την επιστροφή στη Μεγάλη Βρετανία και ένα PCR έως δυο ημέρες μετά την επιστροφή. Αντίθετα, οι επιστροφές από «πορτοκαλί χώρες» απαιτούν καραντίνα 10 ημερών στο σπίτι με PCR τεστ την 2η και την 8η μέρα. Υπάρχει παράθυρο «απελευθέρωσης» στις πέντε ημέρες αν υπάρξει αρνητικό τεστ.

Για τις επιστροφές από «κόκκινες» χώρες υπάρχει υποχρέωση καραντίνας σε ειδικό ξενοδοχείο.