Ελάφρυνση του χρέους σε 15 χρόνια «βλέπει» ο Ντάισελμπλουμ

Ελάφρυνση του χρέους σε 15 χρόνια «βλέπει» ο Ντάισελμπλουμ
Photo:

Αντίθετος σε συμφωνία για μια πλήρη και πρόωρη μείωση του χρέους ο πρόεδρος του Eurogroup.

 

Συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters παραχώρησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε στην επικείμενη αξιολόγηση, καθώς και στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σημειώνοντας: «Οι χώρες της Ευρωζώνης συμφωνούν ότι η ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα θα πρέπει να γίνει μέσω της τοποθέτησης του ορίου της ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους μάξιμουμ στο 15% του ΑΕΠ της. Οι συζητήσεις αυτές ωστόσο θα γίνουν μέσα στο 2015, εάν και εφόσον η Ελλάδα έχει προηγουμένως εκπληρώσει κάποιες από τις προϋποθέσεις που της έχουν τεθεί από τους δανειστές».

Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ προσέθεσε πως «εργαζόμαστε με τη Κομισιόν και το ΔΝΤ, ότι θα πρέπει να έχουμε μια κοινή βάση για τα σενάρια εφαρμογής ποιες είναι πραγματικές προσμονές σε ένα κανονικό σενάριο; Ή, διαφορετικά, σε ένα αντίθετο σενάριο όσον αφορά την ανάπτυξη ή τον πληθωρισμό; κ.ο.κ.».

Σε ό,τι αφορά στην πλήρη και πρόωρη μείωση του χρέους υπογραμμίζοντας: «Θα εξετάσουμε αν υπάρχουν «κορυφές» στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια. Η ανάλυση του ESM έχει δείξει ότι τα πρώτα χρηματοδοτικά εμπόδια μπορεί να καταγραφούν σε 15 χρόνια. Οπότε αν αυτά είναι τα δεδομένα θα ήταν παράξενο να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε από τώρα – είναι πολύ μακριά» και συμπλήρωσε:

«Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι το ΔΝΤ πάντα εργάζεται με τη λογική του 15% αλλά αν υποστηρίζουν ότι αυτό είναι πολύ υψηλό ποσοστό για την Ελλάδα, τότε αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους».

Σε σχόλιο του Reuters για το γεγονός ότι το ΔΝΤ πιέζει για μείωση του χρέους της Ελλάδα την ώρα που το ίδιο περιμένει να αποπληρωθεί πλήρως, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρει: «Με τα 86 δισ. του ESM, αυτό που κάνουμε είναι να αποπληρώσουμε το ΔΝΤ γιατί το ΔΝΤ είναι πολύ ακριβό. Τα αποπληρώνουμε με τα δάνεια του ESM που είναι πολύ-πολύ φθηνότερα. Ένα μέρος του τρέχοντος προγράμματος είναι να μειώσουμε σταδιακά τα δάνεια του ΔΝΤ και το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών δανείων».

Και κατέληξε: «είναι πολύ σημαντικό το ΔΝΤ να συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα ακόμα και χωρίς να δανείσει νέα χρήματα. Είναι πολύ σημαντικό να εμπλακούν για την αξιοπιστία του προγράμματος και την πολιτική στήριξη στη Γερμανία, την Ολλανδία και αλλού».