Ελεύθεροι να ψηφίσουν απόψε ανάμεσα σε οκτώ προτάσεις για το Brexit οι βουλευτές του κόμματος της Μέι

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στον αντίποδα οι Εργατικοί που αναμένεται να στηρίξουν την πρόταση για ένα νέο δημοψήφισμα πάνω σε οποιαδήποτε συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η Παρασκευή, 29 Μαρτίου, ημέρα που εξαρχής είχε οριστεί για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, πριν αποφασιστεί η παράταση της διαδικασίας με την ΕΕ, είναι πιθανό να είναι η μέρα που η Τερέζα Μέι θα δοκιμάσει για τρίτη φορά να φέρει ενώπιον του κοινοβουλίου τη συμφωνία της για την αποχώρηση. Η Ντάουνινγκ Στριτ, σε ενημέρωσή της, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προωθήσει τη διαδικασία για μία συνεδρίαση της Βουλής τη συγκεκριμένη μέρα, αν και επανέλαβε ότι θα κατατεθεί μόνο εάν υπάρξει ρεαλιστική προοπτική να επιτύχει.

Για απόψε πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, επέλεξε οκτώ προτάσεις οι οποίες θα τεθούν σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο πολλαπλών επιλογών που θα διανεμηθεί στους βουλευτές και αυτοί με την σειρά τους θα επιλέξουν με ένα «ναι» ή «όχι» όσες από αυτές υποστηρίζουν. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργά το βράδυ από τον πρόεδρο της Βουλής, ενώ προηγουμένως θα ακολουθήσει συζήτηση στο κοινοβούλιο επί των προτάσεων που επιλέχθηκαν.

Σε δήλωσή του, ο Τζον Μπέρκοου, απαντώντας σε πληροφορίες γύρω από μία τρίτη ψηφοφορία της συμφωνίας αποχώρησης της Τερέζα Μέι αύριο ή την Παρασκευή, επανέλαβε την τοποθέτησή του, ότι δεν πρόκειται να δεχτεί μία νέα ψηφοφορία σε μία συμφωνία εάν δεν έχει σημαντικές αλλαγές, αλλά και καμία προσπάθεια από την κυβέρνηση να αλλάξει την διαδικασία για να αποφύγει την απόφασή του.

Στην ψηφοφορία που έγινε πάνω στην πρόταση του βουλευτή των Συντηρητικών, Όλιβερ Λέτουιν, για τις σημερινές εργασίες στη Βουλή επί των ενδεικτικών ψηφοφοριών, 331 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 287 κατά, επιτρέποντας την συνέχιση της διαδικασίας.

Οι προτάσεις που επιλέχθηκαν αφορούν: την μη συμφωνία, το σχέδιο για Κοινή Αγορά, παραμονή στην ευρωπαϊκή οικονομική περιοχή και στην ζώνη ελεύθερου εμπορίου αλλά όχι στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, την τελωνειακή ένωση, τελωνειακή ένωση και ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά (Εργατικοί), ανάκληση του άρθρου 50 για την αποφυγή μη συμφωνίας, δημοψήφισμα για επιβεβαίωση οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit, προνομιακοί εμπορικοί διακανονισμοί με την ΕΕ εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την αποχώρηση.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε πάντως ότι στη σημερινή διαδικασία των ενδεικτικών ψηφοφοριών, η κυβέρνηση θα καταψηφίσει την πρόταση που κατέθεσε ο βουλευτής των Συντηρητικών, Όλιβερ Λέτουιν, που είχε την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή των ψηφοφοριών, και ότι οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος θα είναι ελεύθεροι να επιλέξουν ανάμεσα στις προτάσεις που θα επιλεγούν προς ψηφοφορία, αλλά με αποχή των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Η απόφαση για ελεύθερη ψήφο των Τόρις εκτιμάται ότι επιλέχθηκε για να αποφευχθούν νέες παραιτήσεις βουλευτών που θέλουν να στηρίξουν κάποιες από τις προτάσεις με τις οποίες διαφωνεί η κυβέρνηση, ενώ η αποχή των μελών του υπουργικού συμβουλίου για να μην εκτεθούν για μία ακόμη φορά οι διαφωνίες εντός της κυβέρνησης.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι δεν θα αποδεχτεί απαραίτητα οποιοδήποτε σχέδιο προκύψει από τις ψηφοφορίες, αλλά ο Όλιβερ Λέτουιν τόνισε από το κοινοβούλιο ότι εάν η κυβέρνηση αγνοήσει το σχέδιο που θα αποφασίσουν οι βουλευτές, τότε το κοινοβούλιο μπορεί να προωθήσει μία νομικά δεσμευτική τροπολογία, την οποία η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αποδεχτεί. Είπε ακόμη ότι η σημερινή διαδικασία είναι διερευνητική ως προς το τι υποστηρίζει το κοινοβούλιο, αλλά στον δεύτερο γύρο ψηφοφοριών, τη Δευτέρα, θα μπορούσε να προκύψει συναίνεση του σώματος γύρω από ένα σχέδιο.

Το Εργατικό κόμμα επιβεβαίωσε ότι η εντολή προς τους βουλευτές του είναι να υποστηρίξουν τρεις προτάσεις που αφορούν δημοψήφισμα για επιβεβαίωση οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit, τελωνειακή ένωση και την πρόταση του κόμματος πάνω στη δική του πολιτική για το Brexit, ενώ ενθαρρύνει την υποστήριξη της πρότασης που αφορά την κοινή αγορά. Η γραμμή για την υποστήριξη του δημοψηφίσματος ενδέχεται να προκαλέσει παραιτήσεις βουλευτών που αντιτίθενται σε αυτή τη λύση.

Σχετικά άρθρα