Έληξε η εκεχειρία στη Γάζα

Έληξε η εκεχειρία στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ξεκινά και πάλι τις επιχειρήσεις του στη Γάζα καθώς η Χαμάς δεν τήρησε την κατάπαυση πυρός.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει εκ νέου τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, καταγγέλλοντας ότι οι μαχητές της Χαμάς αγνόησαν το αίτημα του ΟΗΕ να τηρηθεί ανθρωπιστική εκεχειρία 24 ωρών.

«Μετά τα αδιάλειπτα πυρά των ρουκετών από τη Χαμάς σε όλη τη διάρκεια της ανθρωπιστικής εκεχειρίας, που συμφωνήθηκε για το καλό του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα, ο στρατός θα επαναλάβει άμεσα τις αεροπορικές, θαλάσσιες και χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε μια ανακοίνωση του στρατού.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση αυτή, κάτοικοι της Γάζας δήλωσαν ότι άκουσαν σφοδρούς βομβαρδισμούς στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Νωρίτερα και παρά την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρία μονομερώς από το Ισραήλ ως τα μεσάνυχτα σήμερα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) νέες ρουκέτες ερίφθησαν από τον παλαιστινιακό θύλακα εναντίον του ισραηλινού εδάφους, όπως ανακοίνωσε ο στρατός.

Πέντε ρουκέτες έπληξαν το Ισραήλ στις περιοχές του Αστνόν και του Ασκελόν, στον νότο, ενώ δύο ακόμη αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος, σημείωσε η ίδια πηγή.

Επιπλέον περίπου είκοσι ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί στη διάρκεια της νύχτας από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ, στις οποίες ο στρατός απάντησε «με στοχευμένα πυρά του πυροβολικού».

Χθες η ένοπλη πτέρυγα του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση επτά ρουκετών εναντίον του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, περιλαμβανομένων δύο οι οποίες εκτοξεύθηκαν εναντίον του Τελ Αβίβ, απορρίπτοντας de facto την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας που έληγε στις 20:00.

«Καμιά ανθρωπιστική εκεχειρία δεν θα ισχύσει εάν δεν αποσυρθούν τα ισραηλινά άρματα μάχης από τη Λωρίδα της Γάζας και αν οι κάτοικοι δεν μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και εάν τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν τις σορούς δεν είναι ελεύθερα να κυκλοφορούν στη Γάζα», είχε τονίσει ο Φάουζι Μπάρχουμ, ένας εκπρόσωπος της Χαμάς, σε ανακοίνωσή του.

Το συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησης του Ισραήλ συμφώνησε αργά χθες βράδυ σε ένα αίτημα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και αποφάσισε να παρατείνει και σήμερα (Κυριακή) την ανθρωπιστική εκεχειρία, δήλωσε ένα στέλεχος της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν είχε καλέσει χθες «τις πλευρές να παρατείνουν την ανθρωπιστική εκεχειρία για 7 ημέρες» πριν προσθέσει ότι «καλεί τα δύο μέρη να παρατείνουν κατ’ ελάχιστον την ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός ως το τέλος της ημέρας». Την έκκληση αυτή επανέλαβαν από το Παρίσι πολλοί υπουργοί Εξωτερικών, ανάμεσά τους και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμα:

Ως τα μεσάνυχτα παρατείνει το Ισραήλ την εκεχειρία στη Γάζα

Διπλωματικός «πυρετός» για παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα

Εκκένωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τρίπολη της Λιβύης